Pogače su nekada naše bake pravite redovno, a danas se retko koja domaćica upušta u pripremu. Nema ništa lepše nego kada se kućom širi miris domaće pogače, a mi smo pitali poznatu food blogerku Larisu Stajić, koja je na Instagramu i YouTubu poznata pod imenom Cooking, da nam otkrije neke tajne. Ako i vi želite da napravite savršeno ukusnu domaću pogaču, ispratite korak po korak recept koji nam je dala Larisa, a ekskluzivno za StvarUkusa je otkrila i trikove uz koje provereno uspeva. 

Sastojci: 

  • oko 550 g brašna
  • 20 g kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 1-2 kašičice soli
  • 250 ml mlakog mleka
  • 1 kašika kisele pavlake
  • 30 ml ulja
  • 1 jaje
  • oko 100 g maslaca
  • Za premazivanje: 
  • 1 jaje
  • so
  • susam

Recept za domaću mekanu pogaču: 

Larisini saveti za mekanu pogaču:

1) koristite sveže sastojke za pripremu
2) testo mesite barem 10 minuta, kako bi se gluten razvio
3) maslac i ulje su obavezni, zbog ovih sastojaka je pogača mekana
4) prostorija u kojoj pravite pogaču treba da bude topla, bez promaje

U posudi pomešajte izdrobljeni kvasac sa šećerom i kašikom brašna, pa sipajte toplo mleko (100 ml). Sve dobro promešajte i pokrijte, pa ostavite da se aktivira 10 minuta. U drugu posudu dodajte 300 g prosejanog brašna, a onda dodajte so, jaje, kiselu pavlaku, sipajte ulje i preostalo mleko, pa dodajte i aktiviran kvasac. Kratko umesite, pa dodajte ostatak prosejanog brašna. Zatim mesite testo nekih 10 minuta, jer će pogača tako biti ukusnija. Pokrijte testo providnom folijom i ostavite da nadođe nekih pola sata. Nakon toga testo podelite na 5 jednakih delova i oblikujte loptice. Pokrijte i ostavite 10 minuta. Uzmite jednu lopticu i rastanjite je u krug prečnika 25-28 cm (kao prečnik kalupa u kojem ćete peći pogaču). Premažite testo istopljenim ili maslacem sobne temperature. Na isti način razvucite i preostale loptice od testa. Krugove od testa ređajte jedno na drugo, a poslednji krug nemojte da premazujete maslacem. Zatim ih razvucite oklagijom i stavite u kalup koji ste obložili pek papirom. Isecite višak testa. U sredinu kruga utisnite čašu/šoljicu (kao kupovna časa za jogurt). Od tog kruga zasecite pogaču na 12-14 delova. Svaki od tih delova, lagano, podignite i uvrnite u istu stranu 2-3 puta. Krajeve blago zavucite ispod. Pokrijte pogaču i ostavite oko 20 minuta u toploj prostoriji. Zatim je premažite umućenim jajetom koje ste posolili. Preko pospite susam. Pecite u zagrejanoj rerni na 190-200°C oko 40 minuta. Kada porumeni prekrijte je folijom ili pek papirom, da ne izgori. Pogača treba da porumeni sa svih strana. Ukoliko vam pogača sa donje strane ostane bleda, okrenite je naopačke i zapecite, dok ne porumeni.

Vruću pogaču poprskajte vodom i umotajte u krpu ili foliju, kako bi dodatno omekšala.

Pročitajte i ovo: Od jednog testa napravite 3 pogače

BONUS VIDEO: 

Instagram/linda__atkinson  Najlepši ukras na pogači pomoću bakinog miljea

(StvarUkusa/S.B.)