Novopečene domaćice uglavnom izbegavaju da mese testo i peku pogače, jer im priprama deluje komplikovano, ali ne mora tako da bude. Danas postoje recept za pogače koje predivno izgledaju, a koje ne zahtevaju preterane pekarske sposobnosti. Ako volite domaću pogaču, želite da napravite nešto wow za Srpsku novu godinu, ali i za slavu koja se približava, onda je naš predlog recept za najlepšu cvet pogaču. U testo se dodaju 2 sastojka koja će pomoći da vam ona uspe, a to su jogurt koji pogaču čini mekšom i sirće koji pomaže da testo brže nadođe.
Sastojci:
- 42 g kvasca
- 500 ml mleka
- 2-3 kašike jogurta
- 4 jajeta
- 1 kašika soli
- 1 kašika šećera
- 5 kašika ulja
- 1 kašika sirćeta
- 100 g putera
- oko 1,2 kg brašna
Recept za domaću cvet pogaču:
Umesite testo
U posudu sipajte toplo mleko i šećer, pa izdrobite kvasac. Ostavite da naraste nekih 10 minuta, pa kada se aktivira sipajte jogurt, 2 jajeta i 2 belanceta, ulje i sirće. Lepo sjedinite, pa dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivo. Umesite testo, pa pokrijte providnom folijom i ostavite da nadođe nekih 2 sata.
Oblikujte pogaču
Podelite testo na 6 delova (od po 190 g) i na pobrašnjenoj površini ravucite u tanji krug. Premažite istopljenim puterom i ređajte krugove od testa jedan na drugi i svaki premažite istopljenim puterom. Zatim ponovo razvucite u krug. Isecite krug na 16 troglova. Prvo isečete 4 velika, pa ta 4 isecite na po 2 i onda ta 2 isečete još jednom na2 jednaka. Urolajte svaki trougao. Poređajte u tepsiju obloženu pek papirom.
Ostavite da pogača nadođe
Pokrijte pogaču providnom folijom i ostavite da nadođe još nekih pola sata. Premažite umućenim žumancima.
Pecite pogaču
Zatim pogaču pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 40-50 minuta. Gotovu pogaču premažite istopljenim puterom.
Pročitajte i ovo: Svečana slavska pogača
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem