Svečanu pogaču možete da poslužite kao predjelo za Svetog Jovana.

Svečane pogače su izazov za svaku domaćicu. Kada vidite sliku sigurno mislite vam treba neverovatno kulinarsko iskustvo, ali grešite. Potrebno vam je strpljenje i trud, a koraci za ovu pogaču su vrlo jednostavni. Možete da je poslužite za Svetog Jovana, ovako dekorativna i ukusna pogača definitvno će upotpuniti vašu slavsku trpezu.
Dva posebna sastojka koja ovu pogaču čine ovako savršenom su sirće i jogurt. Kada se sirće doda u testo ono će bolje narasti, a jogurt će ga učiniti mekanim.
Sastojci:
- 42 g svežeg kvasca
- 500 ml mleka
- 2-3 kašike jogurta
- 4 jajeta (2 žumanca sačuvam za mazanje)
- 1 kašika soli
- 1 kašika šećera
- 5 kašika ulja
- 1 kašika sirćeta
- 100 g putera za oblikovanje
- oko 1,2 kg brašna
Priprema:
U toplom mleku izdrobite kvasac i šećer. Ostavite 5 minuta, pa dodajte jogurt, 2 cela jajeta i 2 belanceta, ulje, sirće, so i brašno. Umesite testo. Ostavite da naraste oko sat vremena, pa podelite na 5 loptica od 250 g, 2 loptice od 200 g, 2 loptice od 170 g i 1 lopticu od 140 g. Loptice od 250 g pospite brašnom, razvucite u obliku kruga, pa zatim svaku premažite istopljenim puterom i ređajte jednu na drugu. Poslednju nemojte da premazujete i opet razvucite oklagijom. Po sredini kruga napravite krst, pa podelite na osam trouglova. Nemojte da sečete do kraja. Trougao podelite na 2 dela, pa ukrštajte slojeve testa i na kraju prebacite preko kruga i kraj uvucite ispod kruga sa spoljne strane. Tako uradite sa svakim trouglom, pa stavite u kalup obložen pek papirom. Loptice od 200 g i 170 g isto razvucite na pobrašnjenoj površini i pospite brašnom. Ove loptice od 200 g premažite istopljenim puterom i urolajte, a na ovima od 170 g napravite male rezove po sredini, pa prstima ukrstite da se dobije pletenica. Stavite preko urolanog testa. Jedna ide na jedno urolano testo, a druga na drugo. Stavite u sredinu pogače. Od najmanje loptice (140 g) izdvojte mali deo testa i na pobrašnjenoj površini razvucite. Isecite 6 traka i oblikujte 2 pletenice. Dobijenim pletenima zatvorite krajeve drugog testa, a loptu stavite u sredinu. Ostavite pokriveno da malo nadođe, pa premažite sa umućenim žumancima. Pospite susamom i pecite na 180°C oko 40-50 minuta. Gotovu premažite istopljenim puterom.
Izvor: Stvar ukusa
Šta ćete danas spremati? Ideje za brze, jednostavne i ukusne obroke te čekaju svakog dana na Viberu. PRIJAVI SE OVDE.