Svečane pogače su izazov za svaku domaćicu. Kada vidite sliku sigurno mislite vam treba neverovatno kulinarsko iskustvo, ali grešite. Potrebno vam je strpljenje i trud, a koraci za ovu pogaču su vrlo jednostavni. Možete da je poslužite za Svetog Jovana, ovako dekorativna i ukusna pogača definitvno će upotpuniti vašu slavsku trpezu.
Dva posebna sastojka koja ovu pogaču čine ovako savršenom su sirće i jogurt. Kada se sirće doda u testo ono će bolje narasti, a jogurt će ga učiniti mekanim.
Sastojci:
- 42 g svežeg kvasca
- 500 ml mleka
- 2-3 kašike jogurta
- 4 jajeta (2 žumanca sačuvam za mazanje)
- 1 kašika soli
- 1 kašika šećera
- 5 kašika ulja
- 1 kašika sirćeta
- 100 g putera za oblikovanje
- oko 1,2 kg brašna
Priprema:
U toplom mleku izdrobite kvasac i šećer. Ostavite 5 minuta, pa dodajte jogurt, 2 cela jajeta i 2 belanceta, ulje, sirće, so i brašno. Umesite testo. Ostavite da naraste oko sat vremena, pa podelite na 5 loptica od 250 g, 2 loptice od 200 g, 2 loptice od 170 g i 1 lopticu od 140 g. Loptice od 250 g pospite brašnom, razvucite u obliku kruga, pa zatim svaku premažite istopljenim puterom i ređajte jednu na drugu. Poslednju nemojte da premazujete i opet razvucite oklagijom. Po sredini kruga napravite krst, pa podelite na osam trouglova. Nemojte da sečete do kraja. Trougao podelite na 2 dela, pa ukrštajte slojeve testa i na kraju prebacite preko kruga i kraj uvucite ispod kruga sa spoljne strane. Tako uradite sa svakim trouglom, pa stavite u kalup obložen pek papirom. Loptice od 200 g i 170 g isto razvucite na pobrašnjenoj površini i pospite brašnom. Ove loptice od 200 g premažite istopljenim puterom i urolajte, a na ovima od 170 g napravite male rezove po sredini, pa prstima ukrstite da se dobije pletenica. Stavite preko urolanog testa. Jedna ide na jedno urolano testo, a druga na drugo. Stavite u sredinu pogače. Od najmanje loptice (140 g) izdvojte mali deo testa i na pobrašnjenoj površini razvucite. Isecite 6 traka i oblikujte 2 pletenice. Dobijenim pletenima zatvorite krajeve drugog testa, a loptu stavite u sredinu. Ostavite pokriveno da malo nadođe, pa premažite sa umućenim žumancima. Pospite susamom i pecite na 180°C oko 40-50 minuta. Gotovu premažite istopljenim puterom.
Izvor: Stvar ukusa
Koliko tačno soli se stavlja u bure kada se kiseli kupus?
Najbolji recept za kiseli kupus - sa suvim mesom, slaninom i šljivama
3 najbolja i najbrža recepta za pripremu šarana za Svetog Luku
Kiš loren - najbolja francuska pita sa slanininom i sirom
Održan treći Maxi nacionalni festival hrane: Proizvođači iz cele Srbije izložili širok spektar voća i povrća