Ako tražite lep recept za prazničnu pogaču, ovaj će vas oduševiti! Božićna slatka pogača u dve verzije, od istog testa, priprema se lako a filovi joj daju pravu aromu praznika.

Kada uvežbate pripremu, slobodno od ovog testa pravite slatke pogače sa drugim dodacima kao što su razno suvo voće, crna čokolada, džemovi... Evo kako se pravi slatka pogača za Božić, od jednog testa dobijate dve!

Sastojci:

550-600 grama pšeničnog brašna
200 mililitara toplog mleka
100 grama šećera
Kesica suvog kvasca
70 grama rastopljenog maslaca
2 jaja
1/4 kašičice soli
Još jedno jaje za premaz
Za prvi fil:
30 grama rastopljenog maslaca
80 grama šećera
1 kašika cimeta
Za drugi fil:
30 grama rastopljenog maslaca
60 grama bele čokolade
60 grama suvih brusnica
Narendana kora jedne pomorandže

Priprema:

Pomešajte mleko, kvasac i kašičicu šećera. Dodajte oko šest kašika brašna i promešajte. Sačekajte da mešavina zapeni, oko 15 minuta, a za to vreme mikserom umutite jaja, šećer, so i maslac. Dodajte mešavinu kvasca i pola količine brašna. Mutite i postepeno dodajte ostatak brašna. Ne mutite duže od petnaestak minuta, trebalo bi da dobijete mekano i lepljivo testo.

Ostavite da naraste dok se ne udvostruči, za to vreme napravite filove. U jednoj činiji pomešajte maslac, cimet i šećer, a u drugoj maslac, koru pomorandže i brusnice. Belu čokoladu sitno iseckajte i dodajte u fil.

Testo prebacite na radnu površinu i podelite na dva dela. Razvaljajte oklagijom na debljinu od oko pola centimetra. Jednu polovinu testa premažite prvim filom, drugu drugim. Zamotajte u dugi valjak, a potom rasecite uzduž na pola. Uvrnite svaki kraj, i oblikujte pogače, proces ćete videti u snimku.

Ostavite pogače da narastu još jednom, oko 30 minuta, a za to vreme rernu zagrejte na 220 stepeni. Premažite pogače umućenim jajetom i pecite ih 25-30 minuta, ili dok ne dobiju lepu zlatnu boju.

Pogledajte!