Kada odete kod nekoga u goste i na trpezi ugledate prelepo dekorasinu pogaču, odmah pomislite da kako su sati utrošeni i kako vam nikada ne bi uspelo. Sa ovim receptom će uspeti i onim domaćicama koje nikada nisu mesile testo. Ispratite svaki korak i videćete da je toliko jednostavno da ćete stalno praviti. Ova pogača ne samo da predivno izgleda nego je i ukus odličan. Mekana je unutra, pa menja svaki hleb.
U galeriji imate postupak kako da napravite i sečete testo, pa bacite pogled i nabavite sastojke. Garantujemo da će se pogača svima svideti.
Sastojci:
- 1 kvasac
- 500 ml mleka
- 2-3 kašike jogurta
- 4 jajeta
- 1 kašika soli
- 1 kašika šećera
- 5 kašika ulja
- 1 kašika sirćeta
- 100 g istopljenog putera
- oko 1,2 kg običnog brašna.
Za premazivanje:
- 2 žumanceta
Priprema:
Kvasac izdrobite u toplom mleku, dodajte i šećer i ostavite da se aktivira. Jaja umutite sa jogurtom, pa dodajte ulje, sirće, a na kraju prosejano brašno sa prstohvatom soli. Umesite testo, pokrijte i ostavite da odmori. Podelite testo na 6 delova i oblikujte loptice. Stavite lotpicu na pobrašnjenu površinu i još malo pospite brašnom, pa razvucite u tanak krug. Premažite sa istopljenim puterom. Preko stavite još 4 kruga razvučena na isti način. Na sredini rakijskom čašicom malo udubite da ostane trag, a na ostatku testa napravite krst. Svaku četvrtinu podelite na pola. Treba da dobijete osam delova. Svaku osminu isecite 2 puta, a deo u sredini još 3 puta. Od 3 trake u sredini napravite pletenicu, pa podignite na gore, a 2 spoljne trake spojite na dnu. Vratite platenicu i ušuškajte je. Tako uradite sa svim delovima testa. Uzmite preostalu 6-tu lopticu i rastanjite. Kalupom u obliku cveta napravite 9 cvetića i poređajte na sredinu pogače. Umesite ponovo testo i podelite na 8 manjih loptica. Svaku razvucite u manji krug, pa isecite nožem za testo na trakice jedan deo. Urolajte i poređajte sve na kraj pogače. Rasporedite po celoj pogači. Premažite sa umućenim žumancima. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 40-50 minuta.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem