Američka kuvarica Ina Garten poznata je po ukusnim pecivima i domaćoj hrani za prazničnu trpezu, a ovo je njen omiljeni recept za proju iz tiganja.
Gartenova, voditeljka hit kulinarske emisije "Bosonoga kontesa", navodi da postoji jedan trik koji će se dopasti mnogim domaćicama. Kada naučite ovaj osnovni recept, slobodno proju prilagodite svom ukusu uz dodatke kao što su mladi sir, seckani mladi luk, kačkavalj, kockice paprike... Skoro svi sastojci se mere na šolje a priprema je jednostavna.
Sastojci:
- 3 šolje brašna
- 2 šolje punomasnog mleka
- 1 šolja kukuruzne palente
- 1/3 šolje šećera
- 200 g maslaca
- 2 jajeta
- 2 kašike praška za pecivo
Priprema:
Najpre zagrejte tiganj od livenog gvožđa i u njemu istopite maslac na srednjoj vatri. Dobro ga pazite jer bi trebalo da postane svetlosmeđ, ali ne sme da zagori! Čim promeni boju, izručite ga u tepsiju. Pomešajte mleko sa istopljenim maslacem, zatim dodajte umućena jaja. Brašno, palentu, šećer i prašak za pecivo pomešajte u drugoj činiji. Sada suvim sastojcima dodajte mešavinu jaja, mleka i maslaca i izmešajte varjačom. Ne brinite ako smesa nije ujednačena!
Nakon što umutite smesu, kuvarica kaže da je ključni korak da je pustite da odstoji 15 minuta. U prevodu, uključite rernu da se zagreje na 180 i najvažniji je korak tokom kojeg ne radite ništa, možete da uživate i odmorite malo!
Sipajte smesu u tiganj od livenog gvožđa, pospite krupnom solju i pecite 35 do 40 minuta u prethodno zagrejanoj rerni. Proja je gotova kada dobije lepu zlatnu boju, a čačkalica zabodena u sredinu izađe suva.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem