Ovo je recept i za iskusne domaćice koje su do sada pravile različite vrste testa, ali isto tako će se sa njim snaći i početnice u kuhinji, jer nije teško za pravljenje. Testo treba malo duže da se mesi kako bi se sastojci sjedinili, ali tako ćete dobiti mekano pecivo koje će vas osvojiti na prvi zalogaj.
Testo napunite sa neobičnim punjenjem od brašna i suvog grožđa, pa ispecite. Odlična predlog za slatku večeru ili za užinu. Ovo pecivo može da bude posno ako mleko zamenite vodom ili bademovim mlekom.
Sastojci:
- 190 ml toplog mleka ili vode
- 5 g kvasca
- 60 g šećera
- 1/3 kašičice soli
- 30 g mekog putera (može posni)
- 350 g brašna
Za punjenje:
- 50 g suvog grožđa
- 50 g šećera
- 50 g putera
- 25 g bademovog brašna
- 25 g brašna
Priprema:
U toplo mleko dodajte kvasac i 1 kašičicu šećera, pa promešajte. Pokrijte i ostavite 10 minuta. U prosejano brašno sipajte so i šećer (60 g). Dodajte aktivirani kvasac i umesite testo. U testo dodajte puter i mesite dok se lepo ne sjedine. Vratite testo u nauljenu posudu i pokrijte providnom folijom, pa ostavite na toplom oko 2 sata. Podelite testo na 12 delova i oblikujte loptice. Pokrijte dok napravite punjenje. Pomešajte šećer, bademovo brašno i brašno, pa dodajte puter. Kada dobijte mrvičastu smesu dodajte suvo grožđe i promešajte. Razvucite testo i sipajte kašiku punjenja. Poklopite prvo sa obe strane po širini, a zatim urolajte. Dobro zatvorite. Ređajte u pleh obložen pek papirom. Pokrijte i ostavite da odmori 20 minuta. Pecite u rerni na 165°C oko 25 minuta. Pospite šećerom u prahu.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem