Spolja hrskav, a unutra mekan. Ovaj recept za domaći hleb kakav prave Rusi je toliko dobar da nećete moći da mu odolite. Još ako ga poslužite sa kajmakom, paradajzom i pršutom, nema većeg užitka. Služite i kao doručak, večeru, prilog uz ručak, ali i kao ukusno predjelo kada vam dođu gosti. Ako poslužite vruć hleb i oval sa različitim vrstama sira i šunki, gosti će biti oduševljeni. 

Za predivno veče sa prijateljima poslužite i domaće kuvano vino

Sastojci:

  • 800 g brašna 
  • 25 g kvasca 
  • 2 jajeta 
  • 400 ml mleka 
  • 100 ml jogurta 
  • 60 g istopljenog putera 
  • 1 kašika šećera 
  • 1 kašika soli 
  • različite semenke 

Priprema:

U prosejano brašno (pola količine) dodajte izdrobljen kvasac, šećer, jaje, mleko, jogurt, puter i na kraju so. Umutite mikserom testo, pa pokrijte i ostavite da odmori 30 minuta. Nakon tog vremena opet kratko umutite testo, sipajte preostalo brašno, pa ga prebacite na pobrašnjenu površinu. Špatulom nekoliko puta preklopite testo dosipajući malo brašna. Kada umesite testo odvojite mali deo koji će služiti za dekoraciju hleba. Pleh premažite puterom, pa stavite veći deo testa. Premažite i testo istopljenim puterom. Zatim od manjeg testa formirajte osam izduženih oblika (kao valjak) i lopticu. Lopticu stavite na sredinu, a okolo preostalo testo. Providnu foliju premažite puterom i pokrijte testo. Ostavite 40 minuta da odmori. Premažite preostalim umućenim jajetom. Šupljine pospite semenkama po želji. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 50 minuta.