Domaće lepinje su uvek bolje od kupovnih, a sa ovim receptom uspevaju i početnicima. Mekane i ukusne odlične su za doručak, ali i večeru.
Ako vam je ostao pire krompir od ručka, nemojte da bacate nego napravite fantastične lepinje. Ali ako nemate već spreman pire, napravite ga od 1 krompira i dodajte ostale sastojke.
Sastojci:
- 300 g brašna
- 100 g pire krompira
- 2 kašike šećera
- 1 kašičica suvog kvasca
- 1/2 kašičice soli
- 180ml-200ml vode
- 2 kašike ulja
- susam
- maslinovo ulje ili puter
Priprema:
Skuvajte krompir i napravite pire. Zatim mu dodajte malo vode, sjedinite i sipajte preostalu vodu, kvasac i šećer. Promešajte i ostavite 5 minuta. Dodajte ulje, so i brašno i špatulom sjedinite smesu. Pokrijte i ostavite oko sat vremena. Izbadite testo na probašnjenu površinu i zatim ga uz pomoć špatule ili nečega par puta prebacite sa kraja testa na sredinu. Podelite na 9 delova i oblikujte loptice. Stavite u pleh obložen pek papirom i pokrijte. Ostavite da odmore dok se ne udvostruče. Poprskajte ih sa malo vode i pospite susamom. Pecite na 200°C oko 15 minuta. Premažite lepinje sa malo ulja ili istopljenim puterom.
AKO JE VAMA NEŠTO VAŽNO, VAŽNO JE I NAMA: SLAVIMO 20 GODINA!
Čuvena torta Marlenka kao iz reklame
Tortilje sa pohovanom piletinom, kao iz KFC-a
Šarani kolač sa džemom od maline
Originalna italijanska pasta sa rendanim jajima