Mlečni hleb je recept koji je zaludeo domaćice širom sveta! Osim što je ovaj hleb neverovatno mekan i vazdušast, ostaje svež i po nekoliko dana zbog specifičnog načina pripreme.
Našli smo najbolji trik kako da napravite mlečni hleb! Ovako ga pripremaju Japanci i kažu da je caka u pripremi smese od tri sastojka koja će hlebu dati mekoću i vazdušastost. A sve sastojke već imate kod kuće!
Sastojci:
- 3 šolje brašna
- 1/4 šolje vode
- 1 šolja mleka
- 2 kašičice soli
- 80 g šećera
- 1 kesica suvog kvasca
- 1 veliko jaje
- 4 kašike maslaca, sobne temperature
Priprema:
Umešajte četvrtinu šolje brašna, četvrtinu šolje vode i trećinu šolje mleka u plitkom sudu. Zagrejte na slaboj vatri i mešajte žicom dok smesa ne postane bogata i gusta. Ne treba da provri! Sklonite s vatre i ostavite da se ohladi do sobne temperature.
Potom pomešajte sve ostale sastojke sa njim, najbolje je ako imate stojeći mikser, ali ako nemate, mutite varjačom a onda prebacite na radnu površinu i mesite. Dodajte malo-pomalo i maslac dok se lepo ne sjedini s testom. Mešenje neće trajati duže od 15 minuta, a onda testo u činiji pokrijte krpom i ostavite da naraste dok se ne udvostruči.
Testo sada premesite, razvijte ga u pravougaonik a onda urolajte. Stavite ga u podmazan pleh i ostavite da još jednom narasta oko pola sata. Rernu zagrejte na 175°C, površinu hleba premažite mlekom i pecite oko 35 minuta, ili dok se lepo ne zarumeni na vrhu. Važno je da ovaj hleb ostavite da se ohladi najmanje sat vremena pre vađenja iz kalupa.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem