Nema ništa lepše od mirisa tek ispečenog domaćeg hleba, sa hrskavom koricom i mekom sredinom. Ali da bismo pojeli ukusan hleb, pre toga ga moramo umesiti. Jedna od tajni ukusnog hleba je da se moramo pridržavati tačnog odnosa namirnica, kako bi rezultat bio siguran i očekivan.
Početnici koji po prvi put probaju da umese hleb često se pitaju koliko tačno kvasca treba da se stavi. Količina kvasca zavisi od njegovog oblika, ali i količine brašna koju ćete upotrebiti.
Za odličan rezultat na 1 kg brašna se stavlja 42 g svežeg kvasca, koji se prethodno aktivira u malo tople vode ili mleka. To je kocka svežeg kvasca.
U slučaju da nemate sveži kvasac, možete koristiti i suvi, a u tom slučaju na 1 kg brašna se stavlja oko 20 g suvog kvasca ili 2 kesice.
Po želji, suvi kvasac možete promešati sa malo toplog mleka i na taj način ga aktivirati, a možete ga direktno umesiti u brašno kod pripremanja hleba ili pogače.
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem
Tri vrste oblandi od jedne smese