Namirnica čiji su osnovni sastojci brašno i voda, bitna je i neizostavna u ishrani mnogih zemalja. Tako i u Srbiji, nema obroka koji može da prođe bez ovog testa koje kad se ispeče, jede se od jutra do mraka. Hleb iz pekare koji najviše konzumiramo sadrži aditive zbog boljeg ukusa i nije tako zdrav, pa je tako najbolja opcija hleb u domaćoj radinosti. On može biti različitog ukusa u zavisnosti od toga da li sprema sa nekim voćem, povrćem ili mlečnim proizvodom. Pored toga bitan je i način kako se mesi testo, ali i koliko se dugo peče. Ovo mekano testo kada se ispeče može biti još ukusnijI ako mu dodate jogurt, a vodi sodu bikarbonu, tako da vam neće biti potreban čak ni kvasac, a dobićete nikad lepši domaći hleb.
Sastojci:
- 1 kašičica sode bikarbone
- 200 ml jogurta
- 60 ml ulja
- 1 jaje
- 20 g šećera
- 700 g brašna
- 50 g putera
- 10 g šećera u prahu
Priprema:
Rastopite sodu u vodi. U jednoj posudi pomešajte jogurt, vodu sa sodom, ulje, jaje, šećer i so, malo promešajte, pa dodajte prosejano brašno (600 g) i onda sve zajedno izmešajte. Ako je testo tanko, dodajte još malo brašna. Testo u obliku velike lopte podelite na šest jednakih delova i formirajte manje loptice, pa ih stavite u pleh obložen pek papirom. U drugoj posudi puter, šećer u prahu i preostalo brašno (100 g) promešajte rukama, pa tako dobijeno testo razvijte varjačom. Uzmite okrugli kalup ili čašu, pa vadite testo i stavljajte preko lepinjica koje su u plehu, odozgo ih još malo zasecite, pa ih onda pecite u zagrejanoj rerni na 180°C nekih 30 minuta.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem