Namirnica čiji su osnovni sastojci brašno i voda, bitna je i neizostavna u ishrani mnogih zemalja. Tako i u Srbiji, nema obroka koji može da prođe bez ovog testa koje kad se ispeče, jede se od jutra do mraka. Hleb iz pekare koji najviše konzumiramo sadrži aditive zbog boljeg ukusa i nije tako zdrav, pa je tako najbolja opcija hleb u domaćoj radinosti. On može biti različitog ukusa u zavisnosti od toga da li sprema sa nekim voćem, povrćem ili mlečnim proizvodom. Pored toga bitan je i način kako se mesi testo, ali i koliko se dugo peče. Ovo mekano testo kada se ispeče može biti još ukusnijI ako mu dodate jogurt, a vodi sodu bikarbonu, tako da vam neće biti potreban čak ni kvasac, a dobićete nikad lepši domaći hleb.

Sastojci:

  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 200 ml jogurta
  • 60 ml ulja
  • 1 jaje
  • 20 g šećera
  • 700 g brašna
  • 50 g putera
  • 10 g šećera u prahu

Priprema:

Rastopite sodu u vodi. U jednoj posudi pomešajte jogurt, vodu sa sodom, ulje, jaje, šećer i so, malo promešajte, pa dodajte prosejano brašno (600 g) i onda sve zajedno izmešajte. Ako je testo tanko, dodajte još malo brašna. Testo u obliku velike lopte podelite na šest jednakih delova i formirajte manje loptice, pa ih stavite u pleh obložen pek papirom. U drugoj posudi puter, šećer u prahu i preostalo brašno (100 g) promešajte rukama, pa tako dobijeno testo razvijte varjačom. Uzmite okrugli kalup ili čašu, pa vadite testo i stavljajte preko lepinjica koje su u plehu, odozgo ih još malo zasecite, pa ih onda pecite u zagrejanoj rerni na 180°C nekih 30 minuta.