Volite kremaste grčke jogurte, pravite razne krem supe od njih... Evo kako možete za malo novca napraviti puno najukusnijeg jogurta koji ste do sada probali.

Sastojci:

  • oko 2,5 l mleka
  • 1 kašika jogurta (što gušći to bolji)

Priprema:

U čistu šerpu stavite mleko. Na dno šerpe stavite tacnu, neku manju, od šolja za kafu, recimo. Tako vam mleko neće iskipeti.

Staviti da se kuva na jakoj vatri oko 10 minuta, potrebno je da izvri oko 1 prst mleka. Što se duže kuva dobija sve gušću strukturu. Nakon što ga skinemo s vatre, malo se prohaladi sipajte ga u staklene flaše ili neke posude od keramike. Uvijte ih u neko ćebence, smestite na mesto gde vam neće smetati.

Mleko mora da bude dovoljno rashlađeno da u njemu možete da držite desetak sekundi prst, a da se ne opečete. Ipak, mleko ne sme da bude ni mlako.

Kad je mleko dobre temperature uzmete 1 kašiku mleka stavite u posudicu, pa u nju dodajte jogurt, izmešajte i dodajte u mleko i par minuta mešati.

Ako ste podelili u više posuda onda u svaku dodajte po malo smese sa jogurtom. Mleko zaštite nekom gazom, da ne može ništa da upadne u njega. Ušuškajte ga ćebencetom, ali tako da ostane gore otvoreno.

Kad se skroz ohladi stavite ćebe i odozgo i ostavite da se ohaldi. Posle oko 8 sati stajanja jogurt stavite u frižider. Tada stoji u frižideru oko 24 sata, a nakon toga navalite i uživajte, jer ovo je sigurno najbolji jogurt koji ste do sada probali.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: stvarukusa.rs