Pridržavajte se sledećih 5 pravila i vaša peciva će biti bolja nego iz pekare.

1. Ključ je u kvalitetu

Kada birate namirnice, vodite se kvalitetom. Pitajte iskusne domaćice - bake, tetke, mamu koje je brašno visoko kvalitetno ili da li je bolje kupovati kvasac od brendiranih proizvođača ili kupovati u manjim prodavnicama lokalnog karaktera.

2. Uvek koristite puter

Jedno pakovanje putera uvek treba da imate u frižideru. Sa njim su peciva daleko ukusnija i lakša za obradu. Mali savet u vezi ove namirnice je da pre nego što počnete da ga koristite, ostavite ga nekih 30 -tak minuta na sobnoj temperaturi. Dakle, puter, ne margarin!

3. Verujte sebi, a ne receptu

Danas možete da pronađete mnogo recepata preko interneta, ali i brojne greške u merama. Da ne bi došlo do toga da vam npr. pogača propadne, vodite se receptom, ali i svojim kulinarskim iskustvom. Ako pravite kiflice i vidite da je testo lepljivo, dodajte brašna. Ili u obrnutom slučaju, dodajte vode.

4. Suvo voće i testo

Ako u pecivima koristite suvo grožđe ili brusnice, malo ih pobrašnite, jer na naj način neće padati po dnu peciva, već će biti ravnomernije raspoređena.

5. Ukus, a ne forma

Ne treba da vas opterećuje to što pogačice nisu jednake veličine ili nisu nešto na oko lepe. Bitno je da su ukusne!

6. Tajni sastojak za peciva

Kvasac koji podstiče narastanje testa najbolje deluje u vlažnim i toplim sredinama.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa  *Pratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: stvarukusa.rs