Ako vam se desi da vam zagori pasulj, da vam supa nije bistra ili ne znate koje brašno da koristite za kolače, a koje za pite, onda saznajte kako da spasite jelo ili da napravite odlične kolače.

Sa vama smo podelili par trikova iskusnih domaćica koji će vam pomoći da se bolje snađete u kuhinji.

  1. Špagete i ostalu kuvanu testeninu najlakše ćete podgrejati ako je stavite u đuveđir i pustite na nju mlaz vrele vode. Zatim je ocedite i odmah iznesite na sto.
  2. Kolač od kiselog testa ili pogača biće mnogo bolja ako se zamesi sa manjom količinom kvasca, a zatim stavi da lagano narasta nekoliko sati, na umereno toplom ili hladnijem mestu.
  3. Mutnu goveđu supu izbistrićete ako u ključalu tečnost sipate jedno belance izlupano viljuškom. Posle nekoliko minuta belance će pokupiti čestice belančevina koje supu čine mutnom, pa će posle ceđenja ponovo biti bista.
  4. Kuvana jaja će se lakše ljuštiti, ako u vodu u kojoj se bare dodate kašiku soli. Kada su jaja kuvana, prelijte ih vodom i to pomaže da se lakše ljušte.
  5. Kiselo testo lakše ćete formirati u željene oblike ako dlanove malo namažete uljem.
  6. Karfiol će i posle kuvanja zadržati lepu belu boju, ako u vodu u kojoj se kuva sipate šoljicu mleka.
  7. Ako vam je sok od pečenja malo pregoreo, izvadite meso iz posude, sok prospite, umesto njega ulijte malo supe (kocka supe), dodajte nekoliko kašika vina, vratite meso u ovu tečnost i nastavite pečenje koliko je potrebno da meso omekša.
  8. Kolač se zalepio i ne možete da ga istresete iz pleha? Obavijte ga ovlaženom krpom, ostavite da stoji 10-ak minuta, a zatim pokušajte da ga istresete na tacnu. Ukoliko i dalje neće da izađe, ponovite postupak.
  9. Ako vam je zagoreo pasulj, odmah ga preručite u drugu šerpu i pokrijte vlažnom krpom. Posle 10 minuta promenite krpu, upiće najveći deo mirisa zagorelog.
  10. Ukoliko vam je za pripremu nekog kuvanog jela potrebna kisela pavlaka, a nemate je, pomešajte malo mleka, pola kašičice brašna i kašikom limunovog soka.
  11. Kada kuvate bolonjeze sos, dodajte mu 1-2 kašike prezli, biće gušći.
  12. Meko brašno treba da koristite za pripremu pita, hleba, pogača i kolača, dok je oštro brašno pogodnije za rezance, kisele štrudle, zaprške, umake i kremove.
  13. Pasulj i kupus biće ne samo aromatičniji i ukusniji, već će i manje izazivati nadimanja i gasove, ako se kuvaju sa 2 lista lovora.
  14. Kada pečete meso koje je dugo stajalo u zamrzivaču, stavite pored njega nekoliko kriški korena celera i pecite zajedno. Tako će meso biti ukusnije.
  15. Pohovane krmenadle ili svinjske šnicle biće ukusnije ako umućenom jajetu dodate malo suvog bosiljka i jedan izgnječen čen belog luka.
  16. Džigerica će biti mekša i ukusnija ako se na svako parče pre prženja sipa po nekoliko kapi vinskog sirćeta. Nikako ne treba soliti pre, već posle prženja, inače će biti žilava.
  17. Pirinač u toku kuvanja neće da se peni i kipi i zrna će biti lepše skuvana, ako u vodu sipate kašiku ulja.
  18. Ako sami mesite rezance, na svako jaje koje ste stavili u testo sipajte po pola ljuske mlake vode. Rezanci će biti odlični i neće se lomiti.
  19. Pohovana riba biće ukusnija ako se prezlama doda i malo narendanog sira.
  20. U vodu za kuvanje ribe treba da stavite šoljicu mleka i malo sirćeta ili limunovog soka. Meso ribe se neće raspadati i biće lepše i belje.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa*Pratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: stvarukusa.rs