Istina je da nema ničeg lepšeg od toga kada vam ujutru kuća zamiriši na sveže pečen hleb. Međutim, svima je lakše da odu do pekare i da ga kupe, ali danas su oni puni aditiva i konzervansa, tako da ništa nije bolje i zdravije od svežeg domaćeg hleba. Više hleb ne pravimo kao što su ga pravile naše bake, koristimo razne vrste brašna, poput integralnog i speltinog, ali i semenke lana, susama i suncokreta. Sve češće je u upotrebi i raženi hleb koji osim što je zdrav, dugo ostaje svež, lako se pravi i možete ga jesti uz svaki obrok.
Sastojci:
- 200 g pšeničnog integralnog brašna
- 200 g raženog hleba
- 200 g speltinog brašna
- 3 kašičice soli
- 3 prstohvata askorbinske kiseline ( vitamin C)
- 4 kašike semenki suncokreta
- 4 kašike semenki lana
- 4 kašike semenki susama
- pola kocke svežeg ili kesica suvog kvasca
- 1 kašičica meda
- 640 ml tople vode
Postupak:
Svež kvasac pomešajte sa medom i sjedinite ih u glatku masu. U drugoj posudi pomešajte sva brašna, semenke, so, askorbinsku kiselinu i semenke. Zatim u to dodajte kvasac prethodno izmešan sa medom i toplom vodom. Sve lepo promešajte, prekrijte prozirnom folijom i ostavite na hladnom preko noći. Sledećeg dana izvadite i ostavite još 2-3 sata na toplom. Pospite malo brašna po površini, izvaditi testo i pospite po njemu malo brašna, a sa strane ga naborajte, kao pismo. Desnu stranu preklopite do pola, zatim levu, pa gornju i donju stranu. Brašno ne treba da umesite u hleb, već ga ostavite na površini. Zatim ga stavite u posudu koju ćete obložiti papirom za pečenje i poklopiti poklopcem. Prvih 7 minuta pecite na 250°C, a zatim narednih 35 minuta na 230. Na kraju skinite poklopac i pecite još 15 minuta, da bi dobio lepu i hrskavu koricu.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem