Fokača je tradicionalni italijanski pljosnati hleb, koji se sprema u rerni. Najčešće se začinjava maslinovim uljem, solju, ponekad aromatičnim biljem, a ze dekoraciju se koristi luk, sir i meso. Ova vrsta hleba se koristi za pripremu mnogo vrsta jela kao što je osnova za picu, sendviče itd.
Umesite ovu brzu pogaču i ne morate ujutru da kupujete svež hleb.
Sastojci:
- 200 g ječmenog brašna
- 300 g belog brašna
- 7 g suvog kvasca
- 250 do 300 ml mlake vode
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- 4 supene kašike ulja
Za premaz
- 2 kašike maslinovog ulja
- 2 pune kašike parmezana
Priprema:
U posudu za mešenje sipati belo brašno. Napraviti udubljenje u sredini, sipati kvasac, šećer i vodu i ostavite 10 minuta da odstoji. Potom dodati ječmeno brašno, so i ulje. Zamesite mekano testo i ostavite da narasta oko 30 minuta na toplom. Gotvo naraslo testo razvući tanko da dobije oblik. Zatim nauljiti ruke maslinovim uljem i vrhovima prstiju u testu napravite udubljenja. Odgore posipati parmezan pa jos malo ispritiskati. Ponovo ostavite testo da miruje dok se rerna ne ugreje na 200 stepeni. Peći 18-20 minuta dok ne dobije zlatnu boju.
Recept poslala Tanja Đorđević
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus