Fokača je tradicionalni italijanski pljosnati hleb, koji se sprema u rerni. Najčešće se začinjava maslinovim uljem, solju, ponekad aromatičnim biljem, a ze dekoraciju se koristi luk, sir i meso. Ova vrsta hleba se koristi za pripremu mnogo vrsta jela kao što je osnova za picu, sendviče itd.

Umesite ovu brzu pogaču i ne morate ujutru da kupujete svež hleb.

Sastojci:

  • 200 g ječmenog brašna
  • 300 g belog brašna
  • 7 g suvog kvasca
  • 250 do 300 ml mlake vode
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
  • 4 supene kašike ulja

Za premaz

  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 2 pune kašike parmezana

Priprema:

U posudu za mešenje sipati belo brašno. Napraviti udubljenje u sredini, sipati kvasac, šećer i vodu i ostavite 10 minuta da odstoji. Potom dodati ječmeno brašno, so i ulje. Zamesite mekano testo i ostavite da narasta oko 30 minuta na toplom. Gotvo naraslo testo razvući tanko da dobije oblik. Zatim nauljiti ruke maslinovim uljem i vrhovima prstiju u testu napravite udubljenja. Odgore posipati parmezan pa jos malo ispritiskati. Ponovo ostavite testo da miruje dok se rerna ne ugreje na 200 stepeni. Peći 18-20 minuta dok ne dobije zlatnu boju.

Recept poslala Tanja Đorđević