Fokača je tradicionalni italijanski pljosnati hleb, koji se sprema u rerni. Najčešće se začinjava maslinovim uljem, solju, ponekad aromatičnim biljem, a ze dekoraciju se koristi luk, sir i meso. Ova vrsta hleba se koristi za pripremu mnogo vrsta jela kao što je osnova za picu, sendviče itd.
Umesite ovu brzu pogaču i ne morate ujutru da kupujete svež hleb.
Sastojci:
- 200 g ječmenog brašna
- 300 g belog brašna
- 7 g suvog kvasca
- 250 do 300 ml mlake vode
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- 4 supene kašike ulja
Za premaz
- 2 kašike maslinovog ulja
- 2 pune kašike parmezana
Priprema:
U posudu za mešenje sipati belo brašno. Napraviti udubljenje u sredini, sipati kvasac, šećer i vodu i ostavite 10 minuta da odstoji. Potom dodati ječmeno brašno, so i ulje. Zamesite mekano testo i ostavite da narasta oko 30 minuta na toplom. Gotvo naraslo testo razvući tanko da dobije oblik. Zatim nauljiti ruke maslinovim uljem i vrhovima prstiju u testu napravite udubljenja. Odgore posipati parmezan pa jos malo ispritiskati. Ponovo ostavite testo da miruje dok se rerna ne ugreje na 200 stepeni. Peći 18-20 minuta dok ne dobije zlatnu boju.
Recept poslala Tanja Đorđević
Gusta krompir čorba sa slaninicom
Pileći file u aromatičnom sosu od pavlake i paradajza
Recept za najukusniju karbonaru sa piletinom - bez pavlake!
salata
posno