Ako ste neiskusna domaćica ili vam možda samo ne idu kolači od ruke mi vam nudimo recept za patišpanj koji će vam gotovo sigurno uspeti. Patišpanj je osnova mnogih torti i kolača, ali ga možete jesti i posutog samo prah šećerom.

Patišpanj, još poznat kao testo za kolače, je možda najpopularnije testo koje se koristi za pripremu različitih torti i kolača. Rasprostranjeno je svuda po svetu i priprema se od jaja, brašna i šećera, a ponekad se dodaje i mleko. Ako naučite da ga pravite, lako ćete moći da spremite svakakve deserte.

Evo kako se pravi:

Sastojci:

  • 5 celih jaja
  • 5 kašika šećera
  • 5 kašika brašna
  • 1 prašak za pecivo

Priprema:

Pre nego što se počne sa pripremom sastojaka, potrebno je zagrejati rernu na 200-220 stepeni. Pleh za pečenje patišpanja obložite papirom za pečenje.

Zatim odvojiti belanca od žumanaca. U posudi mikserom umutiti belanca u čvrst sneg. Kada smesa postane gusta, početi sa dodavanjem jednog po jednog žumanca uz konstantno mućenje. Postepeno dodavati šećer i prašak za pecivo. Kada se sve dobro sjedini, dodati brašno i mešati ga varjačom, ne mikserom. Smesu sipati u pleh i peći u rerni na temperaturi od 180 stepeni.

Preporučeno vreme za pečenje je 20-30 min s tim što pri kraju bi trebalo probati čačkalicom da li je biskvit gotov kako ne bi zagoreo. Ako na čačkalici ima testa, potrebno je još peći. Ostaviti patišpanj par minuta u poluotvorenoj rerni pre vađenja.