Stvar ukusa ŠKOLA KUVANJA: Kako da pripremite PATIŠPANJ
Ako ste neiskusna domaćica ili vam možda samo ne idu kolači od ruke mi vam nudimo recept za patišpanj koji će vam gotovo sigurno uspeti. Patišpanj je osnova mnogih torti i kolača, ali ga možete jesti i posutog samo prah šećerom.
Sastojci:
- 5 celih jaja
- 5 kašika šećera
- 5 kašika brašna
- 1 prašak za pecivo
Priprema:
Pre nego što se počne sa pripremom sastojaka, potrebno je zagrejati rernu na 200-220 stepeni.
Pleh za pečenje patišpanja obložite papirom za pečenje.
Zatim odvojiti belanca od žumanaca. U posudi mikserom umutiti belanca u čvrst sneg. Kada smesa postane gusta, početi sa dodavanjem jednog po jednog žumanca uz konstantno mućenje.
Postepeno dodavati šećer i prašak za pecivo. Kada se sve dobro sjedini, dodati brašno i mešati ga varjačom, ne mikserom.
Smesu sipati u pleh i peći u rerni na temperaturi od 180 stepeni.
Preporučeno vreme za pečenje je 20-30 min s tim što pri kraju bi trebalo probati čačkalicom da li je biskvit gotov kako ne bi zagoreo. Ako na čačkalici ima testa, potrebno je još peći.
Ostaviti patišpanj par minuta u poluotvorenoj rerni.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa*Pratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: stvarukusa.rs