Za domaći hleb se uvek vredi potruditi. Mi vam donosimo osnovni recept, a vi možete ekperimentirati sa dodacima poput semenki, luka, maslina...
Sastojci:
- 7 grama suvog kvasca / 1/2 kockice svežeg
- 500 g glatkog brašna
- 1 kašičica soli
- 475ml tople vode
- 1 kašičica šećera ili meda
- 2 kašike maslinovog ulja
Priprema:
U plastičnoj posudi umešajte sastojke, te veći deo brašna (4/5).
Lagano dodajite vodu i umešajte brašno dok ne dobijete kompaktnu smesu. Ako vam je previše retko dodajte brašna od sačuvanog dela.
Zatim, testo izvadite na pobrašnjenu površinu i lagano mesite - primamo doljnji kraj testa jednom rukom, a drugom rukom gornji kraj lagano razvucite. Preklopite, pa okrenite testo. Postupak ponavljajte dok ne dobijete glatko, gumasto, sjajno testo.
Zatim formirajte loptasti oblik testa, tako što ćete podvlačiti vrhove ispod centralnog dela i staviti nazad u posudu za dizanje.
Malo pobrašnjavite, pokrijte krpom ili poklopcem i stavite da se testo podigne.
Zatim, izvadite ga na nabrašnjenu površinu i dlanovima lagano pritisnite da istisnete vazduh.
Pobrašnjavite ga malo s gornje i doljnje strane kako se ne bi lepilo, pa ga premesite prema gornjem postupku - oko 5 minuta.
Testo formirahte prema posudi za pečenje koju ste pripremili (namastili i pobrašnili).
Testo možete iseckati po vrhu kako biste usmerili rast smese kratkim potezom noža u smeru od sebe. Ostavite ga da se diže dok se ne udvostruči. Pre pečenja premažite ga malo maslinovim uljem ili poprskajtevodom.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 30 minuta.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus