Za domaći hleb se uvek vredi potruditi. Mi vam donosimo osnovni recept, a vi možete ekperimentirati sa dodacima poput semenki, luka, maslina...
Sastojci:
- 7 grama suvog kvasca / 1/2 kockice svežeg
- 500 g glatkog brašna
- 1 kašičica soli
- 475ml tople vode
- 1 kašičica šećera ili meda
- 2 kašike maslinovog ulja
Priprema:
U plastičnoj posudi umešajte sastojke, te veći deo brašna (4/5).
Lagano dodajite vodu i umešajte brašno dok ne dobijete kompaktnu smesu. Ako vam je previše retko dodajte brašna od sačuvanog dela.
Zatim, testo izvadite na pobrašnjenu površinu i lagano mesite - primamo doljnji kraj testa jednom rukom, a drugom rukom gornji kraj lagano razvucite. Preklopite, pa okrenite testo. Postupak ponavljajte dok ne dobijete glatko, gumasto, sjajno testo.
Zatim formirajte loptasti oblik testa, tako što ćete podvlačiti vrhove ispod centralnog dela i staviti nazad u posudu za dizanje.
Malo pobrašnjavite, pokrijte krpom ili poklopcem i stavite da se testo podigne.
Zatim, izvadite ga na nabrašnjenu površinu i dlanovima lagano pritisnite da istisnete vazduh.
Pobrašnjavite ga malo s gornje i doljnje strane kako se ne bi lepilo, pa ga premesite prema gornjem postupku - oko 5 minuta.
Testo formirahte prema posudi za pečenje koju ste pripremili (namastili i pobrašnili).
Testo možete iseckati po vrhu kako biste usmerili rast smese kratkim potezom noža u smeru od sebe. Ostavite ga da se diže dok se ne udvostruči. Pre pečenja premažite ga malo maslinovim uljem ili poprskajtevodom.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 30 minuta.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem