Brašno od spelte ima vrlo nizak nivo glutena. To mu daje brojne prednosti u odnosu na pšenično brašno. Ako još uvek niste pripremili neko pecivo od spelte, obavezno pokušajte.
Sastojci:
- 500 g speltinog brašna
- 7 g suvog kvasca
- 1 1/2 šolja mlake vode
- kašičica šećera
- pola kašičice soli
- 20 g maslaca
- 1 jaje
- kašika ulja
Priprema:
U jednoj posudi pomešajte kvasac sa trećinom šećera i kašikom vode pa dobro umutite. Ostavite da naraste 15 minuta, pa nakon toga dodajte ostatak vode.
Brašno sipajte u posudu u kojoj ćete mesiti, dodajte so i preostali šećer i dobro promešajte. Dodajte maslac i utrljavajte dok se ne stvore mrvice. Napravite udubljenje i sipajte kvasac. Mešajte drvenom varjačom. Kada se testo sa speltinim brašnom zahvati, mesite 10 minuta dok ne postane glatko i elastično. Oblikujte loptu, namažite sa malo ulja i pokrijte folijom. Ostavite na toplom da narasta nekih 90 minuta pokriveno krpom. Nakon što naraste, stavite testona pobrašnjenu površinu i mesite 10 minuta.
Podelite testo na 2 dela. Od jednog dela napravite loptu i stavite u posudu za pečenje sa papirom namazanim uljem. Drugu polovinu podelite na 6 jednakih komada, koji se razvlače na rolnice od oko 20 cm. Dve po dve rolne se uvrću i poređaju se oko lopte.
Ostavite da naraste 30 minuta, nakon toga premažite hleb jajetom. Pecite hleb u prethodno zagrejanoj rerni 30 minuta na 200 stepeni na rešetki od rerne na donjem nivou.
Pošaljite nam recept i kreirajte sadržaj sa nama! Formular pronađite OVDE.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu
Izvor: stvarukusa.rs
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom