Brašno od spelte ima vrlo nizak nivo glutena. To mu daje brojne prednosti u odnosu na pšenično brašno.  Ako još uvek niste pripremili neko pecivo od spelte, obavezno pokušajte.

Sastojci:

  • 500 g speltinog brašna
  • 7 g suvog kvasca
  • 1 1/2 šolja mlake vode
  • kašičica šećera
  • pola kašičice soli
  • 20 g maslaca
  • 1 jaje
  • kašika ulja

Priprema:

U jednoj posudi pomešajte kvasac sa trećinom šećera i kašikom vode pa dobro umutite. Ostavite da naraste 15 minuta, pa nakon toga dodajte ostatak vode.

Brašno sipajte u posudu u kojoj ćete mesiti, dodajte so i preostali šećer i dobro promešajte. Dodajte maslac i utrljavajte dok se ne stvore mrvice. Napravite udubljenje i sipajte kvasac. Mešajte drvenom varjačom. Kada se testo sa speltinim brašnom zahvati, mesite 10 minuta dok ne postane glatko i elastično. Oblikujte loptu, namažite sa malo ulja i pokrijte folijom. Ostavite na toplom da narasta nekih 90 minuta pokriveno krpom. Nakon što naraste, stavite testona pobrašnjenu površinu i mesite 10 minuta.

Podelite testo na 2 dela. Od jednog dela napravite  loptu i stavite u posudu za pečenje sa papirom namazanim uljem. Drugu polovinu podelite na 6 jednakih komada, koji se razvlače na rolnice od oko 20 cm. Dve po dve rolne se uvrću i poređaju se oko lopte.

Ostavite da naraste 30 minuta, nakon toga premažite hleb jajetom. Pecite hleb u prethodno zagrejanoj rerni 30 minuta na 200 stepeni na rešetki od rerne na donjem nivou.

Pošaljite nam recept i kreirajte sadržaj sa nama! Formular pronađite OVDE.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu

Izvor: stvarukusa.rs