Spelta je drevna žitarica. Sve ostale sorte pšenice koje danas poznajemo potiču od nje. Do nedavno se spelta smatrala zastarelom žitaricom, ali je poslednjih godina pod potpunom rehabilitacijom.

Spelta sadrži kalcijum, fosfor, magnezijum, gvožđe, selen, mangan, kalijum, bakar, vitamin B, A, E, beta karotin, masne kiseline, proteine i dr.

 Spelta pomaže u regulaciji i stvaranju polnih hormona, poboljšava imuni sistem, korisna je u izgradnji kostiju, povećava digestivnu funkciju, smanjuje nivo holesterola i smanjuje nivo šećera u krvi.

Brašno od spelte ima vrlo nizak nivo glutena. To mu daje brojne prednosti u odnosu na pšenično brašno. Budući da je gluten alergen, brašno od jednozrne pšenice može se bezbedno koristiti za kašice za bebe, malu decu i ljude koji su alergični na gluten. Šanse za dobijanje alergijske reakcije od spelte su vrlo male.

Testenine napravljene od ovog brašna takođe su pogodne za ljude koji poštuju dijetu. Brašno od spelte često se koristi za pravljenje pica. Poželjno je jer nema rizika da testo postane tvrdo ili žilavo.

Osobenosti mešenja testa od spelte su prisutne zbog malog sadržaja glutena u zrnu. Svi znaju da, da bi se testo dobro umesilo i podiglo, sadržaj glutena mora biti veći.

Kada mesite testo sa brašnom od spelte, trebalo bi da koristite sveži kvasac (starter) ili sodu bikarbonu. 

Specifičnost mešenja testa od spelte je u tome što treba povećati količinu vode. Za razliku od testa umešenog sa pšeničnim brašnom, brašno od spelte zahteva više vode.

Brašno od jednozrne pšenice takođe sporije upija vodu. Kada ostavljate gotovo testo od jednozrne pšenice da naraste, treba ga dobro navlažiti.

Pošaljite nam recept i kreirajte sadržaj sa nama! Formular pronađite OVDE.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa

*Pratite Stvar ukusa i na Instagramu

 Izvor: Bonapeti