Omiljeni doručak mnogih generacija.

Sastojci:

  • 1/2 kg brašna
  • 300 ml vode (mlake)
  • 1 kesica suvog kvasca (7 grama)
  • 1/2 kašičice soli
  • ulje ili mast za prženje

Priprema:

Prosejano brašno pomešati s kvascem, dodati so, mlaku vodu i zamesiti testo malo ređe nego za hleb. Testo mesiti drvenom kašikom sve dok ne počne da se odvaja od zidova vanglice. Pokriti čistom krpom i ostaviti da naraste.

U dublji sud staviti dosta ulja (masti), zagrejati ga, smanjiti temperaturu i pržiti testo – mekike.

Ruke nakvasiti u vodi, od naraslog testa kidati parčiće (veličine male jabuke), razvući u željene oblike, staviti na zagrejano ulje i s obe strane pržiti 3-4 min.

Pržene mekike izvaditi iz ulja, staviti na kuhinjski papir da se ulje ocedi i vruće služiti uz sir, kiselo mleko itd.

Pošaljite nam recept i kreirajte sadržaj sa nama! Formular pronađite OVDE.*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu  Izvor: krstarica.com