Napravite pecivo sa sirom i spanaćem i pohvalite se svojim pekarskim sposobnostima. Umesićete divno testo, koje treba da nafilujete, ako ne želite sa predloženim sastojcima, može nešto po vašoj volji i ispecite. Nemojte da zaboravite da ih premažete puterom jer je je on jedan od razloga zašto je pecivo hrskavo spolja, a mekano unutra.
Možete da ih mažete aromatičnim domaćim puterom ili da ih punite domaćim krem sirom.
Sastojci:
- 1 jaje
- 100 g grčkog jogurta
- 100 ml ulja
- 1 kašika gustina
- 1 kašika sirćeta
- 280 g brašna
- 1 prašak za pecivo
- 1 kašičica soli
- 80 g putera
Za punjenje:
- sir
- spanać
Priprema:
Zamesite testo od gore navedenih sastojaka (sem putera), pa podelite na 10 loptica i svaku malo obradite. Pokrijte krpom i ostavite 15 minuta. Na radnu površinu, stavite malo gustina i svaku lopticu razvucite oklagijom na veličinu malog tanjira. Tako razvucite sve i onda složite jednu na drugu, ali između stavite gustin da prekrije celu "palačinku" i na zadnjoj. Oklagijom razvucite u što duži i tanji pravougaonik. Testo je malo tvrđe zbog gustina, ali se razvlači. Uži deo pravougaonika, počnite da rolate (što sitnije) i dobićete rolat koji treba da isečete na 1,5 cm (meni je ispalo 12 kom).
Svaki taj mali rolat, razvucite u ovalni oblik, punite po želji (ja sam stavila spanać, sir i malo krem sira i so). Jednu ivicu premažite vodom, preklopite i lepo zatvorite. Poređajte u pleh obložen pek papirom. Otopite puter i svaku dobro premažite. Ostavite da odstoji dok vam se greje rerna. Pecite u zagrejanoj rerni na 220°C oko 15 minuta.
Recept poslala Divna Simić
Divna Simic |
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom