U ovom periodu ne tako prijatnih i hladnih dana, najbolje i najlakše rešenje je kupiti kore, premazati i napuniti ih omiljenim sastojkom i napraviti neku pitu. Njihovom broju i vrstama ne zna se broj, a teško je i odlučiti se koja je bolja, ona od jabuka, povrća ili od mesa. Međutim, pita čije se kore gužvaju i umaču u nadev od sira, jaja i mleka stvaljaju se u pleh sve dok se ne popuni, vrlo je popularna i poznata je kao gužvara. Kako su pite bile neizostavni deo našeg detinjstva, sigurno ćete se ako je ponovo napravite prisetiti njihovog čarobnog mirisa i ukusa.
Sastojci:
- 400 g gotovih kora
- 3 jaja
- 300 ml mleko
- 400 g svežeg sira
- 100 ml putera
Priprema:
Premažite pleh puterom, a onda i dve kore, presavijte ih i stavite u pleh za pečenje. Posoljena jaja umutite, dodajte mleko, sir, izmešajte, pa jadan list gužvane kore uvaljajte u nadev od sira i stavite je u pleh i tako ponovite još pet puta, dok ne potrošite kore i nadev, pa ih na kraju prelijte rastopljenim puterom. Pecite pitu na 180°C 25 minuta.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus