U ovom periodu ne tako prijatnih i hladnih dana, najbolje i najlakše rešenje je kupiti kore, premazati i napuniti ih omiljenim sastojkom i napraviti neku pitu. Njihovom broju i vrstama ne zna se broj, a teško je i odlučiti se koja je bolja, ona od jabuka, povrća ili od mesa. Međutim, pita čije se kore gužvaju i umaču u nadev od sira, jaja i mleka stvaljaju se u pleh sve dok se ne popuni, vrlo je popularna i poznata je kao gužvara. Kako su pite bile neizostavni deo našeg detinjstva, sigurno ćete se ako je ponovo napravite prisetiti njihovog čarobnog mirisa i ukusa.
Sastojci:
- 400 g gotovih kora
- 3 jaja
- 300 ml mleko
- 400 g svežeg sira
- 100 ml putera
Priprema:
Premažite pleh puterom, a onda i dve kore, presavijte ih i stavite u pleh za pečenje. Posoljena jaja umutite, dodajte mleko, sir, izmešajte, pa jadan list gužvane kore uvaljajte u nadev od sira i stavite je u pleh i tako ponovite još pet puta, dok ne potrošite kore i nadev, pa ih na kraju prelijte rastopljenim puterom. Pecite pitu na 180°C 25 minuta.
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom