Svi ste čuli za banana hleb, a možda ste ga i pravili. Međutim danas vam donosimo recept za hleb od rendanih jabuka, koji je možda i bolji od onog sa bananama, jer više osvežava.Pravi se lako i sigurno ćete biti oduševljeni rezulatom. Tajna ovog hleba je što se dodaje kašika meda koja će testu i jabukama dati slatkastu aromu.

Sastojci:

Mere na čašu od 200ml

  • 2 čaše belog brašna
  • 2 čaše rendanih jabuka
  • 1 ravna kafena kašičica sode bikarbone
  • pola čaše ili 1 čaša kristal šećera
  • 80-100ml ulja
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 1 puna supena kašika meda

Priprema:

Pre svega dobro oprati, oljuštiti i izrendati jabuke (za ovaj recept su najbolje zelene jabuke ili zlatni delišes). Kada ih izrendate 2 pune čaše jabuka stavite u jednu dublju posudu i preko njih sipajte vanilin šećer i kristal šećer (stavite malo više od pola čaše jer je med sam po sebi dosta sladak). Dobro sjediniti i prekriti krpom, ostaviti da stoji 20-30 minuta da jabuke puste svoj sok.
Kada jabuke puste sok onda dodati ulje, sjediniti pa dodati brašno i sodu bikarbonu, sediniti sve dok smesa nema nikakave tragove brašna pa onda dodati med, promešati i staviti u pouljen pleh ili kalup za hleb, prekriti papirom za pečenje i ostaviti da smesa stoji na sobnoj temperaturi 15 minuta.
Nakon stajanja smese saviti je sa papirom za pečenje u hladnu rernu pa uključiti rernu i peći na 190 stepeni 35-40 minuta.
Ispečeno ostaviti da se potpuno ohladi u plehu pa tek onda vaditi i seći.

Recept poslala Milica Agić