Svi ste čuli za banana hleb, a možda ste ga i pravili. Međutim danas vam donosimo recept za hleb od rendanih jabuka, koji je možda i bolji od onog sa bananama, jer više osvežava.Pravi se lako i sigurno ćete biti oduševljeni rezulatom. Tajna ovog hleba je što se dodaje kašika meda koja će testu i jabukama dati slatkastu aromu.
Sastojci:
Mere na čašu od 200ml
- 2 čaše belog brašna
- 2 čaše rendanih jabuka
- 1 ravna kafena kašičica sode bikarbone
- pola čaše ili 1 čaša kristal šećera
- 80-100ml ulja
- 1 kesica vanilin šećera
- 1 puna supena kašika meda
Priprema:
Pre svega dobro oprati, oljuštiti i izrendati jabuke (za ovaj recept su najbolje zelene jabuke ili zlatni delišes). Kada ih izrendate 2 pune čaše jabuka stavite u jednu dublju posudu i preko njih sipajte vanilin šećer i kristal šećer (stavite malo više od pola čaše jer je med sam po sebi dosta sladak). Dobro sjediniti i prekriti krpom, ostaviti da stoji 20-30 minuta da jabuke puste svoj sok.
Kada jabuke puste sok onda dodati ulje, sjediniti pa dodati brašno i sodu bikarbonu, sediniti sve dok smesa nema nikakave tragove brašna pa onda dodati med, promešati i staviti u pouljen pleh ili kalup za hleb, prekriti papirom za pečenje i ostaviti da smesa stoji na sobnoj temperaturi 15 minuta.
Nakon stajanja smese saviti je sa papirom za pečenje u hladnu rernu pa uključiti rernu i peći na 190 stepeni 35-40 minuta.
Ispečeno ostaviti da se potpuno ohladi u plehu pa tek onda vaditi i seći.
Recept poslala Milica Agić
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus