Jabuka je voće prepuno vitamina, a popularna je i kao sastojak nekih od najukusnijih deserata na svetu poput kolača i pita. Međutim, jabuka ima samo jedan nedostatak a to je - jednom presečena, u kontaktu sa kiseonikom, oksidira i potamni. Naravno, to joj ne menja ukus.Promena boje jabuke lako se može izbeći. U prvim minutima nakon sečenja ploda treba brzo preduzeti mere.
Savet 1: Limunov sok
Ovo je savet koji kaže da se jabuke kada se jednom preseku, premažu limunovim sokom, čiji vitamin C zaustavlja proces oksidacije i potamnjivanja. Možete koristiti čist limunov sok ili jabuke možete staviti u posudu sa vodom i sokom od limuna dok radite prema receptu. Jednom oceđene i osušene, jabuke će zadržati lepu svetlu boju.
Savet 2 protiv potamnjenja jabuka: Med
Ako nemate limun pri ruci, možete koristiti i med, što će dovesti do istog efekta.
Kako se to radi?
U posudu stavite dve kašičice meda i veliku čašu vode. Dodajte isečenu i oljuštenu jabuku i sačekajte oko pet minuta pre nego što iscedite voće i osušite.
Tada ih možete bezbedno staviti na testo za pitu, jesti ih samostalno ili dodati jogurt.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem