Jabuka je voće prepuno vitamina, a popularna je i kao sastojak nekih od najukusnijih deserata na svetu poput kolača i pita. Međutim, jabuka ima samo jedan nedostatak a to je - jednom presečena, u kontaktu sa kiseonikom, oksidira i potamni. Naravno, to joj ne menja ukus.Promena boje jabuke lako se može izbeći. U prvim minutima nakon sečenja ploda treba brzo preduzeti mere.

Savet 1: Limunov sok

Ovo je savet koji kaže da se jabuke kada se jednom preseku, premažu limunovim sokom, čiji vitamin C zaustavlja proces oksidacije i potamnjivanja. Možete koristiti čist limunov sok ili jabuke možete staviti u posudu sa vodom i sokom od limuna dok radite prema receptu. Jednom oceđene i osušene, jabuke će zadržati lepu svetlu boju.

Savet 2 protiv potamnjenja jabuka: Med

Ako nemate limun pri ruci, možete koristiti i med, što će dovesti do istog efekta.

Kako se to radi?

U posudu stavite dve kašičice meda i veliku čašu vode. Dodajte isečenu i oljuštenu jabuku i sačekajte oko pet minuta pre nego što iscedite voće i osušite.

Tada ih možete bezbedno staviti na testo za pitu, jesti ih samostalno ili dodati jogurt.