Ništa lepše od mirisa domaćeg peciva, pa još kada je u pitanju pogača, lisnata, mirisna, meka. Za praznike i razne proslave, ali najviše za sve koji obožvaju majstorski spremljene pogače oduševiće ovaj recept. Predivna je, dekorativna i veoma ukusna.

Ako više volite slatki doručak pročitajte recept za slatku lisnatu pogaču.

Sastojci:

  • 450 ml mleka
  • 20 g kvasca
  • oko 800 g brašna
  • 50 ml ulja
  • 1 jaje
  • 1 kašičica šećera
  • 1/2 kašičica soli
  • maslac ili margarin omekšan
  • 1 žumance za premazivanje
  • susam

Priprema:

U mleku rastopiti kvasac, dodati šećer i ulje, brašno, so i zamesiti fino glatko mekše testo. Ostaviti da odmara 30 min. Izdvojiti 4 manje kugle oko 180 g, oblikovati rukom pa staviti loptice na sredinu podmazanog pleha.

Izdvojiti opet 4 ali manje loptice od prvih pa svaku razviti na veličinu tanjira. Svaku premazati maslacem ili margarinom. Staviti jednu preko druge pa još razviti oklagijom. Ponovo premazati zadnju i uviti u rolnice sa jedne i druge strane jedna drugoj u susret. Preseći na pola.

Dobili smo dve tanje rolnice koje presečemo na pola i upletemo kao pletenicu koju obavijemo oko loptica u plehu. Na isti način premazati 4 razvijne loptice s tim što razvijeno testo sečemo unakrst a svaki trougao po malo po sredini a uglove provučemo kroz otvore i trouglove redjamo izmedju lopti u plehu.

Vrhovi idu spolja a širi deo u sredinu. U sredinu pogače možete staviti mali lopticu ili napraviti ružicu od testa. Premazati žumancetom i posuti semenkama susama. Uključiti rernu na 200 pa smanjiti na 180 stepeni. Peći pogaču 45-50 min, pa je pokriti krpom. Vrhunska tako mekana korica joj krcka.

Izvor: Bakina i dekina kuhinja