Svi znamo da je bakina kuhinja najbolja. Kod nje smo uvek rado dolazili i jeli sve one đakonije koje nam je pripremala. Zato sada kada vam kažemo da recept za ovu pogaču dolazi iz sveske jedne baka Jele znate da je provereno i dobro, jer koja baka ne zna da kuva? Možda deluje komplikovano, ali nemojte da odustanete jer imate postupak za pripremu koji vas vodi kroz recept korak po korak. 

Pogaču možete da služite za doručak ili večeru, ali i umesto hleba uz ručak. Ako nemate ideju šta možete da pripremite za ručak mi vam predlažemo francuski krompir

Sastojci:

  • 500 ml mleka
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 20 g svežeg kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • malo soli
  • 850-900 g brašna

Za premazivanje:

  • 50 g maslaca ili margarina
  • 1 žumance
  • 1 kašika mleka

Priprema:

U toplo mleko dodajte izdrobljen kvasac, šećer, brašno i so. Zamesite testo koje se ne lepi i dobro ga obraditi rukama (bar 7-8 min. ga mesite). Pokrijte i ostavite da odmori nekih 30 minuta. Testo podelite na 4 loptice i ostavite jednu malu za sredinu. Svaku lopticu obradite rukama i pokrijte 5 minuta. Razvucite prvu loptu u obliku kruga, premažite maslacem i podelite na 8 trouglova, pa ih malo zasecite prema uglovima dva puta. Uvijte kifle. Rasporedite u podmazanoj tepsiji i drugu loptu na isti način, a kifle ređajte između prvih. Pokrijte i ostavite da odmori. Treću loptu podelite na 4 dela, pa svaki deo razvucite u obliku kruga. Premažite maslacem, pa preko ređajte drugi, treći deo testa u obliku kruga koji ste takođe premazali. Četvrti nemojte da premazujete, već rukama malo pritisnite i raširite.

Podelite na 8 trouglova, pa njih ređajte između kiflica s tim da ravni deo ide prema krugu tj. sredini. I sa poslednjim testom ponovite isto, ali sad ređajte između uglova u krug. Od najmanjeg dela testa koji ste ostavili na početku napravite lopticu i uglavite u sredinu. Pokrijte da odmara oko 20 min. Premažite maslacem i žumancetom sa mlekom celu pogaču. Pospite semenkama. Pecite na 180°C oko 50 min. Pokrijte krpom da se ohladi.

Izvor: bakinaidekinakuhinja