Peciva i pite od testa ili domaćih kora su nešto što svi vole, a umesto da ih kupujete u pekarama i prodavnicama, lako možete da ih napravite kod kuće. Pite možete da napravite na milion načina, ali mi vam donosimo najbolji recept. Napravite pita veknu od gotovih kora, a mi smo pitali poznatu food blogerku Larisu Stajić, koja je na Instagramu i YouTubu poznata pod imenom Cooking, da nam otkrije neke tajne. Ako i vi želite da napravite savršeno ukusnu pita veknu, ispratite korak po korak recept koji nam je dala Larisa, a ekskluzivno za StvarUkusa je otkrila i trikove uz koje provereno uspeva.
Sastojci:
- 500 g kora za pitu
- 500 g stinog sira
- so
- 4 jajeta
- 100 ml ulja
- 100 ml kisele vode
- 200 ml jogurta
- 1 kašičica praška za pecivo
- susam
Recept za pita veknu od gotovih kora:
Napravite nadev
U posudi umutite jaja, pa sipajte ulje, jogurt i kiselu vodu. Sve dobro sjedinite, pa dodajte mrvljeni sir, kao i prašak za pecivo i so. Dobro promešajte da se svi sastojci dobro sjedine.
Dodajte kore u nadev
Kore samo izvadite iz pakovanja (2 odvojite sa strane) i isecite na kolutove. Rukama razdvojite dobijene trake, pa ubacite u nadev i dobro promešajte.
Dobijenu smesu sipajte u kalup
Kalup za hleb lepo namastite, pa poređajte kore koje ste ostavili sa strane. Kore treba da vire iz kalupa. Sipajte napravljeni nadev, pa preklopite korama koje vire. Izbockajte viljuškom i pospite susamom. Ostavite 10 minuta, a još bolje pola sata da kore lepo upiju nadev.
Pecite vekna pitu
Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 40-50 minuta.
Pročitajte i ovo: Izlivena pita sa feta sirom i spanaćem
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem