Larisin savet za ukusnu pita veknu:

Pustite pitu da se malo ohladi pre nego što je poslužite - to će pomoći da se njeni ukusi sjedine i da se testo stegne.

Peciva i pite od testa ili domaćih kora su nešto što svi vole, a umesto da ih kupujete u pekarama i prodavnicama, lako možete da ih napravite kod kuće. Pite možete da napravite na milion načina, ali mi vam donosimo najbolji recept. Napravite pita veknu od gotovih kora, a mi smo pitali poznatu food blogerku Larisu Stajić, koja je na Instagramu i YouTubu poznata pod imenom Cooking, da nam otkrije neke tajne. Ako i vi želite da napravite savršeno ukusnu pita veknu, ispratite korak po korak recept koji nam je dala Larisa, a ekskluzivno za StvarUkusa je otkrila i trikove uz koje provereno uspeva. 

Sastojci:

  • 500 g kora za pitu
  • 500 g stinog sira
  • so
  • 4 jajeta
  • 100 ml ulja
  • 100 ml kisele vode
  • 200 ml jogurta
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • susam

Recept za pita veknu od gotovih kora:

10:12
Korak 1

Napravite nadev 

U posudi umutite jaja, pa sipajte ulje, jogurt i kiselu vodu. Sve dobro sjedinite, pa dodajte mrvljeni sir, kao i prašak za pecivo i so. Dobro promešajte da se svi sastojci dobro sjedine. 

10:12
Korak 2

Dodajte kore u nadev 

Kore samo izvadite iz pakovanja (2 odvojite sa strane) i isecite na kolutove. Rukama razdvojite dobijene trake, pa ubacite u nadev i dobro promešajte. 

10:12
Korak 3

Dobijenu smesu sipajte u kalup 

Kalup za hleb lepo namastite, pa poređajte kore koje ste ostavili sa strane. Kore treba da vire iz kalupa. Sipajte napravljeni nadev, pa preklopite korama koje vire. Izbockajte viljuškom i pospite susamom. Ostavite 10 minuta, a još bolje pola sata da kore lepo upiju nadev. 

10:31
Korak 4

Pecite vekna pitu 

Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 40-50 minuta.

Pročitajte i ovo: Izlivena pita sa feta sirom i spanaćem

BONUS VIDEO: 

Grčka pita sa sirom i spanaćem  Instagram/gayanefood

(StvarUkusa/S.B.)