Umesite mekano testo i premažite džemom i dobićete savršene štrudle. Omiljeni mini zalogaji koje možete da služite kao poslasticu kada vam dođu gosti, ali i kao večeru. Sve i da niste iskusna domaćica koja svaki dan mesi ovo testo će vam uspeti iz prve. Zato napravite ove štrudle - cela porodica će se oduševiti.
Sastojci:
Za testo:
- 20 g kvasca
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica brašna
- 450-500 g brašna
- prstohvat soli
- 150 ml mleka
- 50 ml ulja
- jaje
- 2 kašike kisele pavlake
Za premazivanje:
- 1 jaje
Još:
- 6-8 kašika dzema (može i eurokrem ili nutela)
- šećer u prahu
Priprema:
Pomešajte izdrobljen kvasac, kašičicu šećera i brašna i malo toplog mleka. Ostavite kvasac na toplom da se aktivira, oko 10 minuta. U aktiviran kvasac dodajte prosejano brašno, ostatak mleka, ulje, so, jaje, kiselu pavlaku i krenite da mesite testo. Testo oblikujte u loptu, premažite sa malo ulja i ostavite pokriveno, u toploj prostoriji dok se ne udvostruči. Nadošlo testo preručite na radnu površinu i podelite na 2 dela. Jednu loptu razvucite sto tanje preko premazite 3-4 kašike dzema. Testo urolajte u štrudlu. Isecite je na širinu 4 cm. Tepsiju premazite uljem ili stavite papir za pečenje. Preko stavite štrudlice. Isti postupak uradite u sa drugom polovinom testa. Pokrijte testo i ostavite 10-15 minuta na toplom. Testo premažite sa umućenim jajetom. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C 20 minuta. Ukoliko testo ranije porumeni, prekrijte ga sa folijom. Pečene vruće štrudle poprskajte sa malo vode i pokrijte sa krpom. Ostavite da se prohlade. Preko štrudlica pospite šećer u prahu.
Izvor: cooking.rs
AKO JE VAMA NEŠTO VAŽNO, VAŽNO JE I NAMA: SLAVIMO 20 GODINA!
Čuvena torta Marlenka kao iz reklame
Sezonska pasta sa bundevom
Slatka kukuruzna pita
Lagani pileći gulaš sa povrćem