Svaka baka u svojoj svesci ima recept za žerbo kocke - kolač koji smo preuzeli od Mađara i malo ga modifikovali. Obično se pravi sa domaćim džemom koji daje specifičan ukus. Ovo su pravi domaćinski sitni kolači koji se obično služi kada su slave ili proslave, ali takođe možete da pripremite kada vam se najave gosti ili kada želite da obradujete ukućane.
Ono što je bitno priprema nije komplikovana bez obzira što imate kore, a ukus je nezaboravan. Isprobajte ovaj fenomenalan kolač i uživajte u ukusu.
Još jedan predlog za vas - ako pripremate za goste pre kolača možete da poslužite suhomesnato i sireve, kao i ajvar štanglice.
Sastojci:
- 600 g brašna
- 15 g kvasca
- 2 jajeta
- 200 g maslaca
- 100 ml mleka
- korica limuna
- 100 g šećera u prahu
- malo soli
Za fil:
- 500 g džema od kajsija
- oko 400 g mlevenih oraha
- 200 g šećera (može i bez)
Za preliv:
- 100 g čokolade
- 1 kašika slatke pavlake
- 1 kašičica margarina
Priprema:
Umutite jaja sa šećerom, pa dodajte istopljeni maslac i sjedinite. Dodajte mleko u kojem ste rastopili kvasac, pa brašno malo soli i koricu limuna. Zamesite testo, pa ostavite da odmori 45 minuta. Testo premesite, pa podelite na 4 dela. Prvu loptu razvucite na veličinu pleha i premažite džemom. U mlevene orahe dodajte šećer (ako želite, ali u ovom receptu ga nema). Pospite po džemu i malo utapkajte rukama. Tako uradite i sa preostalim testo i ređajte jedno na drugo. Poslednju koru prekrijte. Pecite na 180°C oko sat vremena. Prelijte sa čokoladom koju ste istopili sa margarinom i slatkom pavlakom. Najbolje ostavite jedan dan da lepo upije.
Izvor: bakinaidekinakuhinja
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem