Poslužite uz popodnevnu kafu za potpuni užitak.
Sastojci:
- 500 g brašna
- 25 g svežeg kvasca
- 2 kašike šećera
- 50 ml ulja
- 1 žumance
- 2,5 dcl mleka
- malo rendane limunove korice ko voli
Za premazivanje:
- belance
Za fil:
- 300 g mlevenih oraha
- 100 g šećera
- oko 1,5 dcl toplog mleka
- 1 kesica vanilin šećer
Priprema:
Razmutite kvasac u toplom mleku sa kašičicom šećera i brašna, pa ostavite da naraste. Zatim dodajte šećer, ulje, žumance i naribanu limunovu koricu i zamesite srednje meko testo i ostavite da odmara oko 30-tak minuta.
Za fil: Orahe prelijte vrućim mlekom i šećerom, pa dodajte i vanilin šećer.
Testo podelite na tri dela i svaki deo rastanjite u pravougaonu koru. Premažite filom, pa uvijte u rolnicu. Svaku rolnicu još malo razvucite u dužinu i napravite pletenicu. Prebacite u kalup obložen pek papirom i ostavite da odmara još malo dok se rerna zagreje.
Pre pečenja premažite umućenim belancetom i pecite na 180°C oko 30-tak minuta, po potrebi pokrijte papirom za pečenje ili folijom. Gotovu prohlađenu štrudlu pospite šećerom u prahu.
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom