Ovo pecivo ima specifičan način prirpeme - kuva se pre pečenja. Baravrske kifle, mekane unutra, slane taman koliko treba, mnogima su omiljeni doručak i to sa pravom, još ako ih pripremite sami, po originalnim receptom, uživanje je još veće.
Sastojci:
- 450 g brašna
- 7 g suvog kvasca
- 1 kašičica šećera
- 100+180 ml tople vode
- 2 ravne kašičice soli
Kuvanje:
- 3 l vode
- 60 g sode bikarbone
Posipanje:
- malo morske soli
Priprema:
U 100 g brašna dodati kvasac, šećer i 100 ml tople vode, pa viljuškom sjediniti i ostaviti na toplom 30 minuta. Zatim dodati 180 ml tople vode, so, pa sa ostatkom brašna umesiti glatko testo. Mesiti oko pet minuta pa ostaviti da stoji 60 minuta. Nakon 45 minuta staviti tri litre vode da proključa. Premesiti naraslo testo, formirati valjak i seći na 10 jednakih delova Svaki deo istanjiti oklagijom do pola, pa taj rastanjeni deo omotati oko debljeg.
Ključaloj vodi dodati sodu bikarbonu pa ubacivati uvijene kifle. Kuvati oko dva minuta.
Izvaditi i pažljivo slagati na krpu, da se ocede par sekundi, pa ih brzo prebaciti na pleh obložen pek papirom. Svaku kiflu zaseći nožem i posuti morskom soli. Peći u rerni zagrejanoj na 220 stepeni oko 20 minuta, odnosno dok ne dobiju lepu braon boju.
Izvor: Stvar uksa
Najbolji recept za kiseli kupus - sa suvim mesom, slaninom i šljivama
3 najbolja i najbrža recepta za pripremu šarana za Svetog Luku
Kiš loren - najbolja francuska pita sa slanininom i sirom
Održan treći Maxi nacionalni festival hrane: Proizvođači iz cele Srbije izložili širok spektar voća i povrća
Originalni recept za junetinu na burgundski način