Ove piroške mogu biti sa slanim ili slatkim punjenjem. Podjednako su dobre obe varijante, jer je testo univerzalno. Toliko se jednostavno prave, da će i domaćicama koje nisu mesile testo do sad uspeti iz prvog puta.

Sastojci:

  • 450 ml kefira
  • kašičica sode bikarbone
  • kašičica soli
  • 1 jaje
  • 500 g brašna
  • ulje za prženje
  • nekoliko krompira i glavica luka za fil (ili nešto drugo po želji)

Priprema:

Kefir zagrejte, sipajte u vanglu pa dodajte so si sodu i promešajte žicom. Zatim dodajte lagano brašno i jaje, mešajte pa kad se sve sjedini zamesite testo rukama. Razvucite ga na oblik valjka, pa isecite po širini na više manjih delova veličine oko 5 cm. Svaki deo razvaljajte i stavite po kašiku fila od krompira i luka ( luk isecite na sitno i propržite, krompir skuvajte, pa malo izgnječite kao za pire i dodajte luku pa ih kratko propržite zajedno) i zatvorite. Pržite na ulju sa obe strane.

Izvor: Stvar ukusa