Kada isprobate domaće lepinje, nikada ih više nećete kupiti. Ako pravite burgere ili samo želite sveže i vruće pecivo onda isprobajte ovaj recept. Toliko su mekane i divne, a lako se prave, da ćete se oduševiti.
Možete ih prerezati na pola, pa staviti pljeskavicu unutra i začine po želji ili možete sendvič sa sastojcima koje volite da napravite.
Sastojci:
- 20 g svežeg kvasca
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica brašna
- 250 ml toplog mleka
- 450 g brašna (mekog)
- 1 jaje
- 40 ml ulja
- 1 kašičica praška za pecivo
- 25 g maslaca
- 1 kašika sirćeta
- so
Za premazivanje:
- 1 jaje
- so
- 1 kašičica kisele pavlake
- susam
Priprema:
U činiju stavite izdrobljen kvasac, kašičicu šećera i brašna i malo toplog mleka. Ostavite kvasac na toplom da se aktivira, oko 10 minuta.
U aktiviran kvasac dodajte brašno, ostatak mleka, ulje, so, jaje, prašak za pecivo i krenite da mesite testo. Dodajte kašiku sirćeta i maslac. Umesite mekano elastično testo. Testo oblikujte u loptu, premažite sa malo ulja i ostavite pokriveno, u toploj prostoriji oko 50 minuta. Nadošlo testo preručite na radnu površinu i podelite na 6 delova, od kojih ćete oblikovati loptice. Ukoliko vam se testo lepi za radnu površinu i ruke premažite ih sa uljem. Jufke-loptice pokrijte i ostavite 15 minuta na toplom. Loptice premažite sa umućenim jajetom sa kiselom pavlakom. Preko pospite sa susamamom. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C nekih 20 minuta. Ukoliko testo ranije porumeni, prekrijte ga sa folijom.
Izvor: cooking
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem