Kada isprobate domaće lepinje, nikada ih više nećete kupiti. Ako pravite burgere ili samo želite sveže i vruće pecivo onda isprobajte ovaj recept. Toliko su mekane i divne, a lako se prave, da ćete se oduševiti. 

Možete ih prerezati na pola, pa staviti pljeskavicu unutra i začine po želji ili možete sendvič sa sastojcima koje volite da napravite. 

Sastojci:

  • 20 g svežeg kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica brašna
  • 250 ml toplog mleka
  • 450 g brašna (mekog)
  • 1 jaje
  • 40 ml ulja
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 25 g maslaca
  • 1 kašika sirćeta
  • so

Za premazivanje:

  • 1 jaje
  • so
  • 1 kašičica kisele pavlake
  • susam

Priprema:

U činiju stavite izdrobljen kvasac, kašičicu šećera i brašna i malo toplog mleka. Ostavite kvasac na toplom da se aktivira, oko 10 minuta.

U aktiviran kvasac dodajte brašno, ostatak mleka, ulje, so, jaje, prašak za pecivo i krenite da mesite testo. Dodajte kašiku sirćeta i maslac. Umesite mekano elastično testo. Testo oblikujte u loptu, premažite sa malo ulja i ostavite pokriveno, u toploj prostoriji oko 50 minuta. Nadošlo testo preručite na radnu površinu i podelite na 6 delova, od kojih ćete oblikovati loptice. Ukoliko vam se testo lepi za radnu površinu i ruke premažite ih sa uljem. Jufke-loptice pokrijte i ostavite 15 minuta na toplom. Loptice premažite sa umućenim jajetom sa kiselom pavlakom. Preko pospite sa susamamom. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C nekih 20 minuta. Ukoliko testo ranije porumeni, prekrijte ga sa folijom.

Izvor: cooking