Oblande nas uvek podsete na detinjstvo i na toplinu porodičnog doma. Kod bake na selu, oblande su uvek bile obavezan slatkiš nakon ručka, a njime su se služili i gosti. Kombinacija za fil ima na pretek, ali vam danas predstavljamo starinsku verziju sa orasima. Ako želite da od svega nekoliko sastojaka i za veoma kratko vreme napravite preukusan kolač probajte ovaj recept.
Sastojci:
- 150g oraha
- 150-200 g šećera
- 250 g maslaca (ili margarina)
- 200 ml vode
- 100 g čokolade
- 250 g mlevenog keksa
- 1 pakovanje velikih oblandi
Priprema:
Zagrejte šećer, maslac i vodu. Kada voda provri, dodajte čokoladu i sačekajte da se istopi. Sklonite sa šporeta, pa dodajte mlevene orahe i keks. Dobro promešajte, pa ostavite fil pokriven 3-4 minuta da se prohladi.
Na radnu površinu stavite 1 oblandu sa hrapavom stranom na gore. Premažite je sa 4 kašike fila. Ponovite postupak sa ostalim korama. Ređanje završite sa oblandom. Prekrijte kolač krpom. Preko stavite lakše opterećenje (knjigu, šerpu). Odložite oblande u hladnu prostoriju ili frižider i ostavite ih preko noći. Sutradan isecite krajeve, a oblande na pravouganike.
Izvor: Cooking.rs
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem