Svečane pogače su uvek dobro rešenje kada se su slave ili rođendani. Kako se približava Sveti Jovan možete da poslužite i ovu slatku pogaču koja se lako priprema. Ne treba vam puno sastojaka, a dobićete neverovatno ukusnu i pogaču zanimljivog izgleda. Punite je nutelom ili domaćim džemom, a ukrasite je mlevenim orasima.
Očistite rernu na jednostavan način nakon upotrebe kako biste sebi olakšali posao.
Sastojci:
- 100 ml toplog mleka
- 60 šećera u prahu
- 20 g kvasca
- 2 jajeta
- 80 g putera
- 1/2 kašičice soli
- 1/2 kašičice vanilin šećera
- 400 g brašna
Za punjenje:
- 150 g džema ili čokolade
Za premaz:
- 1 žumance
- 1 kašičica mleka
Priprema:
U toplo mleko dodajte šećer u prahu, kvasac, jaja, istopljeni puter, so, vanilin šećer i prosejano brašno. Umesite testo. Pokrijte i ostavite da odmori 45 minuta. Razvucite testo da bude tanko, pa onda premažite nutelom ili džemom do pola po dužini. Urolajte do pola, pa zatim nožem za picu isecite preostalo testo, ali ne do ivice. Nastavite da rolate. Premažite tepsiju puterom, pa stavite testo u obliku puža. Umutite žumance i pomešajte sa mlekom, pa premažite pogaču. Pecite na 180°C oko 30 minuta. Na kraju je ukrasite orasima.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus