Svečane pogače su uvek dobro rešenje kada se su slave ili rođendani. Kako se približava Sveti Jovan možete da poslužite i ovu slatku pogaču koja se lako priprema. Ne treba vam puno sastojaka, a dobićete neverovatno ukusnu i pogaču zanimljivog izgleda. Punite je nutelom ili domaćim džemom, a ukrasite je mlevenim orasima.
Očistite rernu na jednostavan način nakon upotrebe kako biste sebi olakšali posao.
Sastojci:
- 100 ml toplog mleka
- 60 šećera u prahu
- 20 g kvasca
- 2 jajeta
- 80 g putera
- 1/2 kašičice soli
- 1/2 kašičice vanilin šećera
- 400 g brašna
Za punjenje:
- 150 g džema ili čokolade
Za premaz:
- 1 žumance
- 1 kašičica mleka
Priprema:
U toplo mleko dodajte šećer u prahu, kvasac, jaja, istopljeni puter, so, vanilin šećer i prosejano brašno. Umesite testo. Pokrijte i ostavite da odmori 45 minuta. Razvucite testo da bude tanko, pa onda premažite nutelom ili džemom do pola po dužini. Urolajte do pola, pa zatim nožem za picu isecite preostalo testo, ali ne do ivice. Nastavite da rolate. Premažite tepsiju puterom, pa stavite testo u obliku puža. Umutite žumance i pomešajte sa mlekom, pa premažite pogaču. Pecite na 180°C oko 30 minuta. Na kraju je ukrasite orasima.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem