Stari i provereni recept naših baka za domaći džem od jabuka. Kada su napolju hladni dani, napravite palačinke i namažite na njih ovaj fantastični namaz. Možete ga jesti i za doručak ili večeru sa parčetom hleba, isto je ukus odličan. Lako i jednostavno se pravi, bez hemije, samo se skuvajte jabuke i izblendiraju. Ako niste nikada pravili džem, onda je pravo vreme da naučite. 

Sastojci:

  • 4 kg jabuka 
  • oko 400 ml vode
  • oko 1,5 kg šećera  
  • malo cimeta ili vanilin šećer (po želji) 

Priprema:

Očistite jabuke i isecite na kockice. Sipajte u šerpu i dodajte vodu, pa kuvajte na umerenoj temperaturi dok tečnost malo ne uvri, a jabuke omekšaju. Izgnječite ih i malo štapnim mikeserom izblendirajte. Sipajte i šećer (može i više, u zavisnosti od kiselosti jabuka), pa kuvajte uz konstantno mešanje dok se ne zgusne. Dodajte cimet ili vanilin šećer ako želite. Sipajte topao džem u tople tegle. 

Izvor: brzireceptiisaveti