Najbolji saveznik palačinkama u detinjstvu bio nam je upravo džem. Zašto onda ne bismo oživeli ta vremena i napravili domaći džem od smokava. Potrebne su vam samo sveže zrele smokve i šećer.
Sastojci:
- 5 kg zrelih smokava
- oko 800 g šećera (možete smanjiti ukoliko su smokve slađe)
Priprema:
Smokve dobro oprati, zatim ih oljuštiti i usitniti. zatim ih staviti u blender i miksati dok se ne dobije kaša. Kašu potom prebaciti u šerpu i kuvati uz povremeno mešanje. kada provri dodati šećer. Gotovo je kada se džem zgusne.
Sipati u čiste tegle sa novim poklopcima. Kada zatvorite tegle okrenite ih naopako da uhvate vakum.
Izvor: Brzi recepti i saveti
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus