Jesen i zima se u Srbiji prepoznaju po ajvaru, pečenim paprikama i kiselom kupusu. Pisali smo vam kako možete da napravite zimnicu, čak i ako niste iskusna domaćica. A sada, ukiselite kupus na najjednostavniji način. Sa ovim receptom nema pretakanja i neće se kvariti, a obavezno dodajte i kukuruz. Morate da isprobate. Naravno, od kiselog kupusa možete da pravite sarme, podvarak... 

Kako biste uspešno i kvalitetno ukiselili kupus bitne su sledeće komponente: zapremina bureta, količina kupusa, voda i so. za 60 kg kupusa potrebno vam je oko 2,5 kg soli.

Sastojci:

  • glavice kupusa
  • biber u zrnu 
  • so
  • lovorov list 
  • zrna kukuruza i kleke 

Priprema:

Očišćeni kupus izdubite. Bure poparite toplom vodom, ostavite par minuta zatvoreno. U svaki izdubljeni kupus (otvor) sipajte so. Prospite vodu iz bureta i slažite kupus (otvor da bude prema gore). Kada poređate kupus u bure dodajte biber i lovor. Stavite pritiskivač. Zatvorite bure i ostavite dan, dva da kupus sazri. Nakon toga dodajte zrna kukuruza i kleke. Preko belih pritiskivača stavite 2 balone vode koji će služiti kao dodatni pritiskivač. Sipajte vode i dodajte još soli. Vodu sipajte toliko da sav kupus bude u vodi, kako ne bi pocrneo. Na kraju zatvorite kupus. 

Izvor: brzireceptiisaveti