Sveže smokve su bogate hranljivim sastojcima, a relativno niske kalorijske vrednosti, što ih čini odličnim sastojkom zdrave ishrane. One su bogate mineralima poput bakra, magnezijuma, kalijuma, kao i vitaminima B1, B2, B6 i vitaminom K i zato imaju brojne prednosti za naš organizam.
Sada napravite odličnu poslasticu od ovog voća - pekmez. Najlepši doručak je kada se probudite, a na stolu svež hleb, malo putera i pekmez. Obavezno ovaj recept uvrstite u vašu zimnicu.
Sastojci:
- 5 kg zrelih smokava
- 1 kg šećera
Priprema:
Smokve operite i odstranite im peteljke. Samljite u blenderu ili mašini za meso. Samlevene smokve stavite da proključaju, potom dodajte šećer. Kuvajte na jačoj temperaturi, dok ne počne da se zgušnjava, uz povremeno mešanje. Nastavite sa kuvanjem na slabijoj temperaturi, dok masa ne postane gusta, uz mešanje. Pekmez je kuvan kada počnu da izbijaju “mehurići”. Provucite varjaču kroz pekmez, i ako se vidi dno posude, pekmez je kuvan. Skuvani pekmez sipajte u vruće tegle i stavite u zagrejanu rernu (na 100°C) da se uhvati korica. Pekmez ostavite do jutra u rerni, da se ohladi, pa sutradan zatvorite.
Recept poslala Tanja Đorđević
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem