Sveže smokve su bogate hranljivim sastojcima, a relativno niske kalorijske vrednosti, što ih čini odličnim sastojkom zdrave ishrane. One su bogate mineralima poput bakra, magnezijuma, kalijuma, kao i vitaminima B1, B2, B6 i vitaminom K i zato imaju brojne prednosti za naš organizam.
Sada napravite odličnu poslasticu od ovog voća - pekmez. Najlepši doručak je kada se probudite, a na stolu svež hleb, malo putera i pekmez. Obavezno ovaj recept uvrstite u vašu zimnicu.
Sastojci:
- 5 kg zrelih smokava
- 1 kg šećera
Priprema:
Smokve operite i odstranite im peteljke. Samljite u blenderu ili mašini za meso. Samlevene smokve stavite da proključaju, potom dodajte šećer. Kuvajte na jačoj temperaturi, dok ne počne da se zgušnjava, uz povremeno mešanje. Nastavite sa kuvanjem na slabijoj temperaturi, dok masa ne postane gusta, uz mešanje. Pekmez je kuvan kada počnu da izbijaju “mehurići”. Provucite varjaču kroz pekmez, i ako se vidi dno posude, pekmez je kuvan. Skuvani pekmez sipajte u vruće tegle i stavite u zagrejanu rernu (na 100°C) da se uhvati korica. Pekmez ostavite do jutra u rerni, da se ohladi, pa sutradan zatvorite.
Recept poslala Tanja Đorđević
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus