Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zimnica

SKROZ NOVO U ZIMNICI! OVO JE SUPER DODATAK ŠTRUDLAMA, PALAČINKAMA I KOLAČIMA: Recept za pekmez od pomorandže i limuna

Autor Aleksandra Ljubičić
Autor Aleksandra Ljubičić

Ukoliko do sada niste probali, onda je pravo vreme!

Izvor: Shutterstock

Pekmez od citrusa poslužiće kao super namaz za palačinke, zatim za doručak uz šolju mleka ili čaja. Može da se iskoristi i za pripremu brojnih poslastica, a već je sam po sebi veoma ukusan i slasan.

Sastojci:

  • 2 litra vode
  • 1 kg šećera
  • 2 kašičice vinske kiseline
  • 1 kg limuna i pomorandže (po pola kilograma od svakog voća)

Možda će vas zanimati

Priprema:

Pomorandže dobro oguliti, iseckati i staviti da se kuvaju u "tri vode" - na svakih 5 minuta kuvanja, voda se prosipa i dodaje se nova, hladna. Limunovu koru narendati, a sa plodom uraditi isto kao i sa pomorandžama.

Napraviti umereno gusti šećerni sirup od vode i šećera, i dodati mu skuvano i dobro ohlađeno voće, kao i koru od limuna.

Na laganoj vatri kuvati slatko dok citrusi ne omekšaju, i dok se sirup ne zgusne. Pred kraj kuvanja dodati dve kašičice vinske kiseline, i kuvati još par minuta.

Skuvano slatko ostaviti da odstoji nekoliko sati, pa ga sipati u prethodno sterilisane tegle, i zatvoriti. Čuvati na hladnom i tamnom mestu.

Šta ćete danas spremati? Ideje za brze, jednostavne i ukusne obroke te čekaju svakog dana na Viberu. PRIJAVI SE OVDE.

Pročitajte još

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti