Šljiva spada među najčešće korišćeno i najrasprostranjenije voće na svetu. Osim što su ukusne sveže, šljive se pripremaju za zimnicu u obliku pekmeza i džemova, kompota, suše se, a često se i zamrzavaju kako bismo u svežim plodovima mogli da uživamo cele zime.
Pred vama su 3 recepta za zimnicu od ove čudotvorne voćke. Uživajte!
Džem iz rerne
Sastojci:
- 10 kg šljiva
- 1,5 kg šećera
Priprema:
Šljive oprati,očistiti i izgnječiti, dodati šećer i staviti u rernu da se peče tj. kuva. S vremena na vreme promešati. Nakon otprilike sat vremena kada su komadi šljive manje vidljivi, prebaciti na ringlu i nastaviti dalje kuvati uz stalno mešanje da vam ne izgori. nakon toga sipati džem u vruće tegle, zatvoriti i okrenuti naopačke.
Kompot od šljiva
Sastojci:
- 5 kg šljiva
- 3 kašike šećera po tegli
- voda
- pola kašičice konzervansa po tegli
Priprema:
Potrebna vam je veća šerpa, u koju ćete prvo staviti krpu, pa u nju poređati tegle. Svaku teglu do pola napunite opranim i očišćenim šljivama (ako su manje možete stavljati i cele). Sipati u svaku teglu po tri kašike šećera, sipati vode do pola, dopuniti tegle šljivama, staviti pola kašičice konzarvansa, doliti još vode ako je potrebno, zatvoriti poklopcima tegle, sipati vodu u šerpu, prekriti mokrom krpom i staviti u rernu da se kuvaju. Otprilike oko sat vremena na temperaturi od 180 stepeni. Kompot je gotov kada se šljive počnu okretati u tegli.
Džem od šljiva sa čokoladom
Sastojci:
- 10 kg šljiva
- 1,5 kg šećera
- 150-200 g čokolade za kuvanje
Priprema:
Sameljite šljive na mašini za meso, dodajte šećer i kuvajte nekih sat i po vremena. Obavezno mešajte kako ne bi džem zagoreo ,a pogotovo kada dodate čokoladu. Kada je smesa dobila gustinu stavite 150-200g čokolade za kuvanje i nastavite još pola sata da kuvate i mešate. Kada je džem skuvan,isključite, ostavite malo da se prohladi i sipajte u tegle, koje su predhodno sterilisane. Zatvorite tegle, utoplite i do sledećeg dana ih ostavite da odstoje.
Izvor: Brzi recepti i saveti
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus