Ovo je recept za čuvene gomboce ili kako ih mi zovemo knedle sa šljivama. Svi ih vole, a možete ih puniti sa voćem ili namazom po želji. Ako želite možete da ih punite sa domaćim džemom od kajsije ili sa nutelom.
Starinska poslastica čije se testo pravi od krompira, a onda puni šljivama, pa kuva i na kraju uvalja u propržene prezle je omiljen desert svih generacija.
Ako niste znali šljive su jako zdrave, a ovde možete da saznate koliko su dobre za naš organizam.
Sastojci:
- 1 kg krompira
- 500 g prezli
- 100 g šećera
- 1 jaje
- 4 kašike griza
- 2 kašičice sode bikarbone
- brašno po potrebi
- šljive
Priprema:
Očistite krompir i isecite na kolutove. Stavite da se kuva u posoljenoj vodi. Dok se krompir kuva vi propržite prezle sa malo ulja. Pazite da ne izgore, pa dodajte šećer i nastavite da mešate. Krompir ispasirajte, pa dodajte jaje, griz i sodu. Sipajte brašno i umesite mekano testo. Očistite šljive. Uzmite komad testa i na pobrašnjenoj površini ga spljoštite rukom, pa stavite polovinu šljive. Oblikujte lopticu. Tako radite dok ne utrošite materijal. Vodite računa da loptice budu jednake veličine. U ključalu vodu stavite knedle i kuvajte dok ne isplivaju na površinu. Pazite da ih ne prekuvate. Procedite i uvaljajte u prezle. Na kraju ih pospite sa malo vanilin šećera ako želite.
Izvor: brzireceptiisaveti
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus