Najbolji saveznik palačinkama u detinjstvu bio nam je upravo džem. Zašto onda ne bismo ponovo oživeli te bezbrižne dane i napravili domaći džem od kajsija. Potrebne su vam samo sveže zrele kajsije i šećer. Sada su pijace i piljare prepune ovog voća pa navalite.
Recept je u nastavku.
Sastojci:
- 5kg zrelih kajsija
- 1kg šećera
Priprema:
Najpre kajsije operite i očistite od koštica. Zatim stavite u veću šerpu u kojoj ćete kuvati. Malo izgnječite rukama, pospite šećerom i ostavite da stoji oko 5-6 sati uz povremeno mešanje. Kuvati zatim na laganoj vatri uz često mešanje. Kuva se oko 3-4 sata. Tegle dobro oprati i zagrejati u rerni. Vruć pekmez sipamo u vruće tegle. Dobro zatvoriti pa okrenuti naopačke. Ušuškati ćebetom i ostaviti da se ohladi do sutradan. Čuvati na tamnom i hladnom mestu.
Izvor: Stvar ukusa
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom