Najbolji saveznik palačinkama u detinjstvu bio nam je upravo džem. Zašto onda ne bismo ponovo oživeli te bezbrižne dane i napravili domaći džem od kajsija. Potrebne su vam samo sveže zrele kajsije i šećer. Sada su pijace i piljare prepune ovog voća pa navalite.

Recept je u nastavku.

Sastojci:

  • 5kg zrelih kajsija
  • 1kg šećera

Priprema:

Najpre kajsije operite i očistite od koštica. Zatim stavite u veću šerpu u kojoj ćete kuvati. Malo izgnječite rukama, pospite šećerom i ostavite da stoji oko 5-6 sati uz povremeno mešanje. Kuvati zatim na laganoj vatri uz često mešanje. Kuva se oko 3-4 sata. Tegle dobro oprati i zagrejati u rerni. Vruć pekmez sipamo u vruće tegle. Dobro zatvoriti pa okrenuti naopačke. Ušuškati ćebetom i ostaviti da se ohladi do sutradan. Čuvati na tamnom i hladnom mestu.

Izvor: Stvar ukusa