Domaće, neprskano voće baza je za slatke zimnice pa je uvek bolje obići pijacu nego kupovati voće u prodavnicama. Zbog toga smo sigurni da će se u vašem špajzu ili podrumu uvek naći mesta za nekoliko tegli ovih slatkih zalogaja, božanstvenog ukusa i mirisa.

Vreme najslađeg letnjeg voća je tu, stiže grožđe crno i belo, sočno i slatko. Ako želite da sačuvate ovo preukusno voće za zimu ovo je pravi recept za vas.

Sastojci:

Za jednu teglu od 720 ml

  • oko 450 g grožđa
  • 2 kašike šećera
  • na vrh kašičice vanilin šećera 
  • 2 kriške limuna
  • voda da se dopune tegle

Priprema:

Grožđe operite i oslobodite od stabljike. Bobice stavite u teglu, takođe i kriške limuna. Ubacite šećer i vanilin šećer, nalijte hladnu vodu da prekrije voće i tegle dobro zatvorite odgovarajućim poklopcem.
Na dno lonca ili šerpe stavite krpu, poređajte tegle, nalijte vodu da bude ispod poklopca i kuvajte ovako od tačke ključanja 10 - 15 minuta. Izvadite iz vode, obrišite i još malo dotegnite poklopac, umotajte u ćebe, još bolje i sigirnije ako tegle okrenete naopačke da sav vazduh izađe iz njih. Ostavite tako da se skroz ohladi pa poređajte na police u špajz. Prijatno!

Izvor: serpica.net