Kompot je popularno piće koje smo obožavali kao mali. Obično se priprema zimi od jabuka, krušaka, dunja ili šljiva, a leti od nektarina ili kajsija. Probudite čula starih vremena i napravite ukusan napitak od krušaka, koji ćete piti celu jesen.

Kruške imaju brojne zdravstvene dobrobiti, a u kompotu ćete uživati i više nego u svežim kruškama.

Sastojci:

  • 2 kg krušaka
  • 300 g šećera
  • 1.5 l vode
  • 2 kesice vanilin šećera
  • sok od limuna

Priprema:

Operite i oljuštite kruške, isecite ih na četvrtine i očistite od koštica. Zatim skuvajte sirup od vode, šećera, soka od limuna i vanilin šećera. Kada tečnost prokuva dodajte kruške. Kuvajte sve oko 10 minuta. Kruške zatim prebacite u tegle. Ova količina bi trebala biti dovoljna za 6 tegli. Nakon što se sirup ohladi, dodajte ga i zatvorite tegle.
Kako bi duže stajale - važna je pasterizacija. Stavite tegle u šerpu, a u šerpu sipajte vodu. Ubacite u rernu na 10-15 minuta na oko 80 stepeni. Nakon toga pustite da se ohlade.