Savršni letnji kolač i osvežavajuće piće koje ne samo da je ukusno nego i izgleda božanstveno. Kada želite da ostavite utisak onda napravite pana kotu, italijanski kolač koji je popularan isto kao i tiramisu. Žele od borovnice i breskve, kao i kremasti beli deo čine fenomenalan spoj.
A kako biste dobili ovaj osvežavajući napitak pomešajte preostali kompot od breskve sa kiselom vodom i ukrasite limunom. Imaćete osećaj kao da sedite u Rimu.
Sastojci:
Za kompot od breskve:
- 3 breskve
- 1/2 limunovog soka
- 100 g šećera
- 600 g vode
- 1/2 štapića vanile ili 1/2 kašičice ekstrkata vanile
Za žele od breskve:
- 400 ml kompota od breskve
- 6 g želatina
Za žele od borovnice:
- 100 g smrznute borovnice
- 25 g šećera
- 30 g vode
- 3 g želatina
Još:
- 150 g mleka
- 200 g neutralne pavlake
- 30 g šećera
- 10 g meda
- limunova kora
- 50 g mleka
- 6 g želatina
Priprema:
Isecite breskve, pa prelijte limunovim sokom, vodom, vanilom i šećerom. Stavite da se kuva, pa kad proključa kuvajte još 5 minuta. Skinite kožicu sa breskvi, pa isecite na kockice. Poređajte u tepsiju i prelijte kompotom, pa stavite u frižider na nekih 3 sata. Nakon toga procedite kompot.
Uzmite od kompota 100 ml i dodajte želatin. Zagrejte i otopite u mikrotalasnoj ili na šporetu, pa pomešajte sa preostalih 300 ml kompota. Stavite čaše ukrivo na kalupe za mafine, pa sipajte žele od breskve u svaku čašu i stavite u frižider nekih sat vremena.
Želatin pomešajte sa vodom, a u borovnice dodajte šećer i kratko kuvajte. Zatim štapnim mikserom ili u blenderu napraviše kašastu smesu.Procedite i pomešajte sa otopljenim želatinom. Sipajte u čaše preko želea od breskve i vratite u frižider na sat vremena.
Mleko (50 ml) pomešajte sa želatinom i ostavite sa strane. U preostalo mleko (150 ml) dodajte limunovu koricu, šećer, medo neutralnu pavlaku, pa kuvajte. Sklonite sa vatre, pa dodajte želatin. Procedite, pa stavite posudu u ledenu vodu da ohladite. Izvadite čaše iz kalupa i siptajte belu smesu. Pokrijte providnom folijom i ohladite u frižideru nekih 3 sata ili duže. Ukrasite sa breskvama iz kompota.
Izvor: stvarukusa.rs
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom