Prazne, punjene različitim filovima, sa glazurom, pržene ili iz rerne... Do sada ste sigurno isprobali dosta recepta za ovo savršeno slatko testo i verujemo da su vam uvek uspevale i bile ukusne, ali je falilo "ono nešto". Ovo je jedan od najboljih recepata i sa njim ćete dobiti najmekše i neverovatno vazušaste krofne.

Ako želite da obradujte najmlađe slatkom večerom, ovaj recepet je idealan. Ali, ako ipak želite slanu večeru, mi vam predlažemo pitu bez kora sa mesom.  Ukućani će biti oduševljeni, a ostaće i prostora da se zaslade krofnama. 

Sastojci:

  • 250 g brašna 
  • 120 ml mleka 
  • 30 g šećera 
  • prstohvat soli
  • 3 g suvog kvasca 
  • 1 jaje 
  • 30 g neslanog maslaca 
  • šećer 

Priprema:

Pomešajte brašno, so, šećer, kvasac i jaje, pa malo promešajte i dodajte mleko. Umesite lepljivo testo. Poklopite i ostavite u frižideru nekih 20 minuta. Kratko premesite, pa dodajte maslac sobne temperature i sjedinite. Zatim umesite glatko testo, pa pokrijte providnom folijom i ostavite da odmori sat vremena na sobnoj temperaturi. Nakon tog vremena kratko premesite i oblikujte valjak, pa isecite na 10 delova. Premesite svaki deo i oblikujte lopticu. Zatim umočite prst u brašno i napravite veću rupu na sredini loptice. Pokrijte providnom folijom i ostavite nekih 30 minuta na sobnoj temperaturi da odmore. Krofne su se udvostručile i rupa se smanjila, pa samo prstom malo vrtite u krug kako biste je povećali. Pržite u zagrejanom ulju dok ne dobiju zlatno smeđu boju. Vadite na ubrus da se ocede. Dok su tople umočite ih u šećer. 

Detaljnu pripremu pogledajte u galeriji:

Printscreen/YT/ 大琼 Qiong Cooking Krofne

Izvor: stvarukusa.rs